Regionieuws

Ook in Eemmeer bij Zeewolde dode meeuwen aangetroffen

Rijkswaterstaat is voorlopig nog wel even bezig met het opruimen van de dode meeuwen die in de provincie zijn gevonden. In Kraggenburg werden zondag tientallen dode vogels gevonden bij het landschapskunstwerk PIER + HORIZON en maandag kwamen er ook vanuit het Eemmeer bij Zeewolde meldingen binnen van dode meeuwen.

In het water van het Zwarte Meer zijn inmiddels nog meer dode meeuwen gevonden. Die zijn met een patrouilleboot opgeruimd. Ook op het land lagen dode meeuwen. Bij akkerbouwer Ben Kaak aan de Zwartemeerweg lagen bijvoorbeeld een stuk of zeven dode meeuwen. Hij maakt zich niet zo druk en wil er verder geen woorden aan vuil maken.

Ook in Eemmeer bij Zeewolde dode meeuwen aangetroffen

Rijkswaterstaat laat de dode dieren onderzoeken. Het gaat om vijf meeuwen uit het Zwarte Meer en vijf uit het Eemmeer. Johan de Boer: "Een redelijk uitgestrekt gebied. Zwarte Meer ligt in het noorden bij de randmeren en het Eemmeer ligt tegen Utrecht aan bij de Stichtse Brug. Dat is best een groot gebied, waar nu op twee plekken iets gevonden is. We moeten kijken hoe het zich verder ontwikkelt."

De vrees is dat er sprake is van vogelgriep. In februari werden er namelijk 36 dode meeuwen gevonden in Bataviahaven in Lelystad. Na onderzoek bleek dat die vogelgriep hadden. Het is daarom oppassen geblazen. Het advies van De Boer: "Blijf af van de dode vogels en meldt bij Rijkswaterstaat waar je ze gevonden hebt.''

Broedseizoen

Het is aannemelijk dat er sprake is van vogelgriep, laat een woordvoerder van de Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) weten. Dit instituut is onderdeel van de Universiteit van Utrecht en doet landelijk onderzoek naar de verspreiding van vogelgriep. "Het is nu broedseizoen, de vogels bevinden zich dicht bij elkaar. Dat vergroot de kans op het verspreiden van ziektes en dat zie je ook terug in de vele vondsten", laat een woordvoerder weten. Mocht uit onderzoek blijken dat de dieren toch niet zijn geveld door vogelgriep, dan wordt verder onderzoek gedaan.

Dit is een bericht van Omroep Flevoland in het kader van de samenwerking tussen de omroepen.

Advertentie