Regionieuws

Orange The World ook in Zeewolde

Stop het geweld tegen vrouwen en meisjes!

Op 25 november kleurt Zeewolde oranje, het Kerkplein, de FlevoMeer Bibliotheek, de Raadhuisstraat, het Raadhuisplein en de Belvedère staan in een oranje licht. Sinds 2014 voert de Verenigde Naties, UN women, actie om het geweld tegen vrouwen en meisjes in de hele wereld te stoppen.  Voor dit nog steeds hele grote probleem worden op vele plekken in de wereld gebouwen en andere bijzondere plekken oranje uitgelicht.

45% van de vrouwen en meisjes in Nederland krijgt in haar leven te maken met geweld. Naar schatting meldt slechts 40% van deze vrouwen en meisjes dit bij een vriendin, buurvrouw, arts of instantie. Slechts 10% gaat naar de politie. De overgrote meerderheid blijft dus onder de radar en krijgt nooit hulp. Nu vanwege de corona-crisis berichten over een toename van geweld vanuit de hele wereld binnenstromen, is melden belangrijker dan ooit.

Orange the World schilderij, Ella Steenmeijer

Melden kan bij het algemene nummer: 0800-2000.

Ella Steenmeijer maakte een schilderij met een prachtige oranje boom die symbool staat voor de situatie die iedere vrouw ervaart als ze wordt geconfronteerd met geweld.

'Konden we alle bomen maar oranje kleuren.
Laten we elkaar beschermen als een bos.'


Leerlingen van de 1e en 2e klas van de Oriënt en Verschoorschool met docent kunstvakken Tanja Hofland hebben speciaal voor dit project, onder leiding van Ella Steenmeijer, oranje bomen geschilderd (onderdeel van programma Verbeelding & Co). Dit unieke oranje bos wordt, vanaf vrijdag 20 november, een week tentoongesteld in de etalage van de gemeente in het Ravelijn. Tilly Verhaar heeft met de danseressen van balletschool Zeewolde een choreografie ingestudeerd om op deze manier tot uiting te brengen dat het geweld tegen vrouwen en meisjes moet stoppen.

Het Orange Trust Fund van UN women is het enige wereldwijde fonds om geweld tegen vrouwen en meisjes te bestrijden. Met weinig middelen kan het Trust Fund al veel verschil maken. Zontaclub het Gooi en omstreken wil dit fonds graag steunen en verkoopt armbandjes (5 euro), waarvan de opbrengst geheel naar het Orange Trust Fund gaat.  Wilt u graag een armbandje kopen om het Trust fonds te steunen of om te laten zien dat u de actie ondersteunt dan kunt u deze kopen bij Hair Flair, Mode plus by Birgit, Praktijk voor Huidverbetering Annette Stender, de Winkeltjes of online via: www.orangetheworld.shop.


*Kaart geschilderd door Ella Steenmeijer

                                     

Advertentie