Regionieuws

Peter Hilgers (BBB) wil waterschap ook buiten verkiezingstijd in beeld houden

Peter Hilgers was dinsdagavond te gast in het programma Zeewolde Kiest van de Lokale Omroep Zeewolde. De lijsttrekker van de BBB bij de verkiezingen voor het waterschap Zuiderzeeland noemde “openheid en transparantie” de twee belangrijke factoren die ertoe hadden geleid dat zijn partij zo’n eclatant verkiezingssucces heeft behaald.

Voor Peter Hilgers (57), akkerbouwer in de Zuidlob van Zeewolde, was het een grote verrassing dat zijn BBB de grootste partij zou worden in het waterschap. “Ik had er echt op gerekend dat Water, Wonen en Natuur de grootste zou worden, omdat ze dat al jaren zijn”, was hij dinsdagavond heel eerlijk.

Peter Hilgers (BBB) wil waterschap ook buiten verkiezingstijd in beeld houden

“Ik wist niet wat echt realistisch zou zijn. Mede omdat er meer zetels te verdelen waren, kreeg ik de hoop dat we wellicht mee zouden kunnen liften. Maar zes zetels en zelfs 450 stemmen meer dan de gevestigde orde Water, Wonen en Natuur, nee, dat had ik niet zien aankomen.”

Hilgers zei heel goed te snappen dat zijn partij er garen bij had gesponnen dat er zoveel onvrede in het land was over het beleid van de overheid. “Maar bij het campagnevoeren kregen we al veel signalen. We merkten het niet alleen bij agrariërs, maar ook uit reacties van burgers.” Hilgers wil niet direct worden geassocieerd met boze boeren die hun tractoren gebruiken en wegen blokkeren. “We zijn geen Farmers Defence Force. Dat is een actiegroep, BBB is een politieke partij. Bij het Forum voor Democratie had je veel willekeurige mensen op de lijst. Dat wil de BBB ook beter. Onze lijsten zijn samengesteld met het oog op de toekomst. We doen echt alles stapje voor stapje.”

Hilgers heeft er zin in om samen met zijn ‘team’ aan de slag te gaan in het waterschap. “Want er moeten belangrijke beslissingen worden genomen. Het water moet bijvoorbeeld schoner. Dat is een taak voor zowel boeren als burgers. Ook kan de effectiviteit van de rioolzuivering nog worden vergroot. Dat moet nog duurzamer gebeuren. Dat kan bijvoorbeeld door restproducten uit het riool te recyclen. De dikke drab die uiteindelijk overblijft na de zuivering kunnen wij prima gebruiken op het land. De wet staat dat alleen nog niet toe. We zullen het zeker ter sprake brengen.”

Bodemdaling

Andere punten waar de BBB een duidelijke mening over heeft, zijn de bodemdaling en gezond water in combinatie met de biodiversiteit. “Dat is niet alleen essentieel voor de landbouw, maar ook voor de burger. Daarom is het zo jammer dat veel mensen niet eens weten wat het waterschap inhoudt. Er wordt dan gedacht dat dijken en dus droge voeten wel voldoende zijn. Het waterschap heeft ook met natuur te maken en eveneens met wonen. We zullen het met elkáár moeten doen. Als BBB vinden we openheid naar de burger heel belangrijk, het liefst in Jip en Janneke-taal. Dat is een kernwaarde van ons en dat hopen wij over te brengen.”

Bij de jongste verkiezingen voor het waterschap stonden er negen kandidaten op de BBB-lijst. Als akkerbouwer weet Hilgers wat zaaien is. “Over vier jaar hopen we dat er dan dertig kandidaten zijn. Niet alleen boeren, maar ook burgers. We moeten het met elkaar doen.”

Advertentie