Regionieuws

Proef Dutch Edamame - verse soja van Flevolandse bodem

Op de Dutch Soy velddag, lanceerden tien Flevolandse telers, Dutch Soy en Green Organics, hun nieuwe merk 'Dutch Edamame'. De lancering is een vervolg op de pilot FlevoVerseSoja, die in samenwerking met provincie Flevoland is gestart. De pilot heeft als doel de regionale teelt en consumptie van verse sojaboontjes te stimuleren en een bijdrage te leveren aan de eiwittransitie.

Lancering Dutch Edamame

Dutch Edamame

Dutch Edamame is een bijzonder korte-keten initiatief. Tien Flevolandse telers zijn samen met ketenpartners de uitdaging aangegaan om op grote schaal (40 hectare), verse sojaboontjes te verbouwen. Drie jaar lang hebben de telers onderzocht wat de optimale condities voor de teelt zijn. Nu, in 2019, is het zover: de eerste serieuze oogst van verse Flevolandse/Nederlandse sojaboontjes komt eraan.

Van én voor eigen bodem

Soja is een unieke peulvrucht. Het gewas haalt zelf stikstof uit de lucht om te groeien en verrijkt tegelijk de bodem. Duurzaam, praktisch en passend binnen de kringlooplandbouwambities van Nederland. Edamame is een veelzijdig boontje, rijk aan hoogwaardige eiwitten, een prima variatie op vlees. De ideale toevoeging aan salades, wraps of zelfs spreads of dips. De frisse groene kleur maakt van elk bord een feestje.


Waar en wanneer proeven

Na een succesvolle oogst in september willen de telers de ‘Dutch Edamame’ verkopen in de supermarkten, in de lokale boerderijwinkels en leveren aan (Flevolandse ) restaurants. Tijdens de Flevolandse restaurantweken van 23 september tot 13 oktober, zijn de boontjes te proeven. Meer weten? Kijk op eetalseenpionier.nl.

Proeftuin Growing Green Proteins

Dutch Edamame (FlevoVerseSoja) is onderdeel van de proeftuin Growing Green Proteins, die de economische kansen én de uitdagingen van de eiwittransitie onderzoekt. Op de Floriade Expo 2022 presenteren we de pilots in ons Innovatiepaviljoen. De proeftuin is onderdeel van de Agro Innovatiemotor van Landbouw Meerdere Smaken.

Voor meer informatie bekijk het lanceringsfilmpje of ga naar de website www.dutchedamame.nl.


*Foto: Fotostudio Wierd
Advertentie