Loading...

Tekenen intentieverklaring 75 jaar vrijheid
Provincie en het vfonds lanceren 75 jaar vrijheid in Flevoland

Commissaris van de Koning Leen Verbeek en directeur-secretaris van het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg (vfonds) Lisette Mattaar ondertekenden op 6 februari een intentieverklaring in het Vredesbolwerk in Utrecht. Provincie en vfonds reserveren ieder € 224.000 voor een inhoudelijk publieksgericht programma ter markering van 75 jaar vrijheid in de provincie Flevoland.

Jaarlijks maakt het vfonds ruim 200 bijzondere of vernieuwende initiatieven mogelijk die bijdragen aan een vrije en vreedzame samenleving. Lisette Mattaar: ‘In 2020 mogen we uitgebreid vieren dat we al 75 jaar, ongeveer een mensenleven lang, onafgebroken vrede hebben. We zien er naar uit om samen met de Provincie het belang van vrede en vrijheid onder de aandacht te brengen in Flevoland’.

Oorlogsverleden jongste provincie


Leen Verbeek: ‘Met uitzondering van Urk en de Noordoostpolder vormt Flevoland als jongste provincie het enige gebied in Nederland waar nooit een oorlog is uitgevochten. Dat is een gedachte om bij stil te staan en te koesteren. In dit bijzondere lustrumjaar wordt terecht veel aandacht geven aan onze vrijheid. Die vrijheid geven wij door.’

75 jaar vrijheid in Flevoland

Inmiddels zijn verschillende projecten binnen Flevoland van start gegaan. Zo worden de voorbereidingen getroffen voor de berging van een vliegtuigwrak - een Short Stirling - met bemanning in het Markermeer. En van 4 april tot en met 5 mei rijdt een Vrijheids-express door de provincie om verhalen over 75 jaar vrijheid te brengen tot aan de voordeur van onder meer scholen.

Projectsubsidie aanvragen kan op vfonds.nl/projecten. Bijzondere verhalen over 75 jaar vrijheid in Flevoland zijn te vinden op flevoland.75jaarvrijheid.nl

Foto: ondertekening intentieverklaring