Gemeenten moeten daarop kunnen reageren met flexibele en doeltreffende maatregelen. De subsidie biedt ruimte om nieuwe strategieën te ontwikkelen om ondermijning beter aan te pakken.
Samen sterk tegen ondermijning
De regeling maakt deel uit van een gezamenlijke aanpak in Flevoland, waarbij gemeenten samenwerken met onder meer het RIEC Midden-Nederland (Regionaal Informatie- en Expertise Centrum Midden-Nederland). Dit is een samenwerkingsverband dat zich richt op de bestrijding van georganiseerde criminaliteit. Door kennis en signalen te delen, wordt het criminelen lastiger gemaakt om hun praktijken voort te zetten.
Flevolandse Norm 2.0 als basis
Op 3 maart ondertekenden de provincie, alle Flevolandse gemeenten, politie, Openbaar Ministerie en waterschap Zuiderzeeland de Flevolandse Norm 2.0. Deze afspraak onderstreept dat ondermijning alleen samen effectief bestreden kan worden.
“Ondermijning is geen probleem van één overheid of organisatie – het is een gedeelde verantwoordelijkheid. De Flevolandse Norm 2.0 laat zien dat we als overheden in Flevoland de handen ineenslaan voor een weerbare samenleving. Met deze subsidieregeling ondersteunen we gemeenten om ondermijning zo effectief mogelijk aan te pakken,” zei destijds Arjen Gerritsen, Commissaris van de Koning.
Bijeenkomst in 2026
Begin 2026 organiseert de provincie een bijeenkomst voor alle ondertekenaars van de Flevolandse Norm. Tijdens deze bijeenkomst worden de resultaten van lokale initiatieven besproken en ervaringen uitgewisseld.