Regionieuws

St Jansdal opent eerste leerafdeling

De eerste leerafdeling van ziekenhuis St Jansdal is een feit! De feestelijke opening was op woensdag 6 september. Het nieuwe concept wordt gebruikt om meer studenten verpleegkunde op te leiden binnen het ziekenhuis.

Na een welkomstwoord van Eva van de Ridder en inleidende woorden van Pieter Immerzeel, wethouder Maarten Reckman en Arend Jan Poelarends, is het dan zover. Met een druk op de knop is de leerafdeling officieel geopend.

Met een druk op de knop openen wethouder Maarten Reckman, praktijkbegeleider Nadine van den Brink en lid Raad van Bestuur Arend Jan Poelarends (v.l.n.r.) de leerafdeling.

Op de leerafdeling krijgen studenten de kans om praktijkervaring op te doen en daadwerkelijk betrokken te zijn bij de zorg voor onze patiënten. Dit draagt bij aan de ontwikkeling van vaardigheden, klinisch redeneren en professionele competenties. Het doel is uiteindelijk om zelfstandig te werken in de zorg. Zo raken de studenten vertrouwd met de dagelijkse praktijk van patiëntenzorg.

Wethouder Maarten Reckman van de gemeente Harderwijk ziet de leerafdeling als een mooie stap vooruit. “St Jansdal is de grootste werkgever van onze gemeente. Daarnaast heeft het een belangrijke functie in de regio. We mogen trots zijn dat zoveel jonge professionals dichtbij huis hun praktijkervaring kunnen opdoen.”

Voldoende verpleegkundigen voor nu en in de toekomst

Met de komst van de leerafdeling kan het St Jansdal op jaarbasis veertig extra studenten verwelkomen. Op deze manier dragen wij een steentje bij aan het opleiden van voldoende gediplomeerde verpleegkundigen voor nu en in de toekomst.

De leerafdeling

Verpleegkundestudenten van mbo- en hbo-niveau doen op de leerafdeling praktijkervaring op. Deze vorm van stagelopen is bedoeld om de beroepspraktijk beter te laten aansluiten op het onderwijs. De studenten werken samen in een team. Zij krijgen begeleiding en coaching van gediplomeerde verpleegkundigen en docenten van de onderwijsinstellingen. 

De studenten werken volgens een rooster; overdag en 's avonds, zowel op doordeweekse dagen als in het weekend. Zij zijn extra aanwezig, naast de vaste medewerkers van de afdeling. Tijdens hun stage voeren ze verschillende taken uit onder toezicht van verpleegkundigen.

Advertentie