Regionieuws

Stijging cybercrime in Flevoland

Sinds de tweede lockdown is het aantal cybercrime-meldingen flink toegenomen. In Flevoland nam cybercriminaliteit sinds september toe met 8,6% ten opzichte van een jaar eerder. Dit zou blijken uit onderzoek van VPNGids.nl naar de invloed van de lockdowns op criminaliteit, op basis van politiecijfers.

Van september tot en met november registreerde de Flevose politie 63 digitale misdaden waar phishing, helpdeskfraude en vriend-in-noodfraude voorbeelden van zijn. In 2019 ging het in dezelfde periode nog om 58 meldingen. Vergeleken met de rest van Nederland is dit de kleinste stijging. In heel Nederland vond een verdubbeling plaats van het aantal geregistreerde cybercrimes.

Flevolanders lopen relatief hoog risico op cybercrime
Van januari tot en met november 2020 kregen 6,1 op de 10.000 Flevolanders te maken met cybercrime. Op landelijk niveau waren er 5,6 meldingen per 10.000 Nederlanders. In Flevoland komen dus vaker meldingen binnen van cybercrime dan landelijk gemiddeld.

Cybercrime in Flevoland

Relatief gezien registreerde de politie het vaakst een cybercrime-incident in Noord-Holland: 9,2 meldingen per 10.000 inwoners. Zuid-Hollanders lopen het minste risico om slachtoffer te worden van online oplichting: 4 meldingen per 10.000 inwoners.

Meeste cybercrime-meldingen in Zeewolde en Almere
In Flevoland vallen inwoners van de gemeente Zeewolde relatief gezien het vaakst in de handen van internetcriminelen. Gedurende 2020 waren hier al 8,4 meldingen van cybercrime per 10.000 inwoners. Ook in Almere (6,5) en de Noordoostpolder zijn per 10.000 inwoners relatief veel cybercrime-meldingen.

Internetmisdaad werd daarentegen relatief gezien het minst vaak gemeld in Dronten. Hier vonden in 2020 tot aan november 3,8 incidenten plaats per 10.000 inwoners.

*Foto: Markus Spiske

Advertentie