Loading...

Stop het eenzaamheidsvirus
Stop het eenzaamheidsvirus

Dat was de oproep van Koning Willem-Alexander tijdens zijn toespraak vrijdag 20 maart. 

Naast de troost die hij uitte naar slachtoffers en familieleden, toonde hij ook begrip voor de mensen die nu niet naar hun ouders of andere familieleden kunnen.

Vele aanmeldingen van vrijwilligers en mensen die in de zorg hebben gezeten steunen de zorgsector, wat zo hoog nodig is. Deskundigen van RIVM, GGD en nog vele organisaties staan onder hoge druk. Wij moeten hun ons vertrouwen geven.

De mensen die voorkomen dat onze samenleving stil komen te staan krijgen veel dank.

Iedereen die zich zorgen maakt over continuïteit van zijn bedrijven, dit is een keiharde klap. Dit geldt ook voor de cultuur sector, waar nu zoveel in is geannuleerd. Hierin toonde hij ook veel compassie.

Kinderen worden toegesproken. Dat het dagelijks leven stopt en we met z'n allen thuis zitten is niet makkelijk. Contact met andere lijkt nu een gemis, de wens om samen de zorgen vergeten. Dat is nu moeilijker. Ook omdat alle vaste patronen nu zijn verdwenen.

Corona maakt daadkracht, creativiteit en menselijkheid los

We moeten in deze tijden vooral kijken naar wat we wel kunnen doen.

Aandacht geven aan de mensen die dit nodig hebben. Dit moeten we samen doen. Doordat velen dat beseffen kunnen we samen wat aan het “Eenzaamheidsvirus” doen. Dit door online communicatiemiddelen, telefoon en post. Nederland is op zijn best door spontane acties daarin op te zetten. Corona maakt daadkracht, creativiteit en menselijkheid los. Deze eigenschappen hebben we straks ook nog nodig. Want, zo lijkt de Koning te brengen, we zijn er nog niet.

Dat 2020 een memoriaal jaar mag worden dat is zeker. Maar de hoop en verwachting is dat saamhorigheid en trots verbindend is. En dat zal ook worden herinnerd.

Luister hier de gehele toespraak terug.