Regionieuws

Stroomstoring in Flevoland door kortsluiting

In een groot deel van Flevoland was vrijdagmiddag rond 15:10 uur een flinke stroomstoring. Volgens netbeheerder Tennet ontstond die door een brand in het hoogspanningsstation in Lelystad. Daar waren werkzaamheden om een nieuw hoogspanningsstation in Dronten op het stroomnet aan te sluiten, zo meldt de NOS.

Bij zo'n storing hoort de stroom automatisch te worden uitgeschakeld, maar dat gebeurde niet. Doordat de kortsluiting zo lang duurde, raakten hoogspanningskabels oververhit en gingen ze laag hangen. Eerder werd gemeld dat er sprake was van een kabelbreuk, maar dat blijkt niet zo te zijn.
In de loop van de middag lukte het de storing te verhelpen en de stroom om te leiden. Hoe het kan dat de noodvoorzieningen die er voor zulke calamiteiten zijn niet hebben gewerkt, is niet duidelijk. Tennet onderzoekt dat.

https://www.facebook.com/lokaleomroepzeewolde

Door de oorspronkelijke brand in het hoogspanningsstation in Lelystad ontstonden ook elders branden in zogeheten onderstations, onder meer in Dronten en Lelystad. Vanwege de problemen met het hoogspanningsnet ontstonden er tevens storingen in de omgeving van Harderwijk, Ermelo en Putten.

De politie riep mensen op om in het oosten van Flevoland niet de weg op te gaan, treinverkeer in de regio werd stilgelegd. In de loop van de middag ontstonden flinke files in en rond Flevoland. De A6 tussen Lelystad Noord en Urk werd in beide richtingen afgesloten.

Meerdere sluizen konden niet worden bediend, hier en daar zaten mensen vast in liften en ook in pretpark Walibi waren wat verstoringen bij enkele attracties. Persoonlijke ongelukken hebben zich, voor zover bekend, nergens voorgedaan.

(Foto/bron: Omroep Flevoland/NOS/Twitter)

Advertentie