Regionieuws

Succesvolle pilot Heftruckcursus voor statushouders

17 statushouders uit Harderwijk, Ermelo en Zeewolde hebben de afgelopen twee weken deelgenomen aan een heftruckcursus bij Van Buuren Opleidingen in Ermelo. De pilot is een samenwerking tussen de gemeenten Ermelo, Harderwijk en Zeewolde, Intervens en Van Buuren. Het doel is om de afstand tot de arbeidsmarkt te verkleinen voor statushouders die graag in een magazijn, warehouse of transport willen werken. Het is een maatwerktraject waarbij de doelgroep door gerichte opleiding “werk klaar” gemaakt wordt om op de heftruck te werken.

Enthousiaste groep
Samen met de gemeenten Harderwijk, Ermelo en Zeewolde heeft Intervens de pilot gecoördineerd. De opleiding bestaat uit een  theorie- en praktijkgedeelte. Een vereiste om deel te mogen nemen is taalniveau op A2. Directeur Vrachtbaan Wim Rook kijkt positief terug op pilot:  “De groep was erg enthousiast. De verwachting was dat de deelnemers een grote afstand tot de arbeidsmarkt hadden, maar dat bleek niet zo te zijn. Wel merkten we al snel dat begripsniveau hoog is maar het taalniveau laag . Hierop hebben het theoriedeel meteen aangepast en de theorie visueler gemaakt. Inmiddels hebben alle partijen bij lokale ondernemers de vraag uitgezet of zij deelnemers nodig hebben die in een warehouse heftruck kunnen rijden.”

Interesse van lokale ondernemers
Enkele werkgevers hebben al interesse getoond en plaatsingen worden besproken. “We hebben meer ondernemers nodig die openstaan voor statushouders die aan het werk willen, en parttime of fulltime aan het werk kunnen. Ik denk dat dit een groep mensen is die een oplossing zijn voor de krapte op de huidige arbeidsmarkt . Er zijn uiteraard punten die verbeterd kunnen worden. Bijvoorbeeld dat van te voren goed gescreend moet worden of een deelnemer echt op een heftruck of in de transport wil werken. Maar daar is het een pilot voor.”

Advertentie