Regionieuws

Tegenvaller voor Lelystad Airport

De Europese Commissie heeft bezwaren tegen de Verkeersverdelingsregel (VVR) zoals deze is gesteld. Hierin staat, na een eerdere wijziging, dat er in Lelystad geen autonome groei kan plaatsvinden. Dit is een resultaat van een wens van de Tweede Kamer, zodat er geen maatschappijen van en naar Lelystad gaan vliegen die ook nu niet op Schiphol vliegen. Het gaat dan om vakantievluchten die vanaf 2020 vooral vanaf Lelystad Aiport zouden moeten vertrekken in plaats vanaf Schiphol.

Tegenvaller voor Lelystad Airport

Met deze plannen zou alleen Schiphol voordeel hebben van de regeling en dat zou dan in strijd zijn met de Europese mededingingsregels. Uit een concept besluit blijkt dat de commissie hier bezwaren tegen heeft.

Minister van Nieuwenhuizen heeft deze notificatie ingetrokken en is in overleg met de Europese Commissie om te komen tot een aangepaste VVR die wel recht doet aan het doel van Lelystad Airport, namelijk functioneren als overloophaven van Schiphol. Maar welke ook tegemoet zal komen aan de bezwaren van de Europose Commissie.
Deze bezwaren zouden gebasseerd zijn op gesprekken met luchtvaarmaatschappijen.

Doelstelling

De doelstelling om in 2020 open te gaan blijft nog wel staan, maar de oppositiepartijen in de Tweede Kamer denken dat de bezwaren tot uitstel zullen leiden. 

Advertentie