Regionieuws

Tulpentelers steken zorg hart onder de riem

Tulpenkwekers uit heel Flevoland bezorgen bosjes tulpen aan alle medewerkers in de zorg. De aftrap vond vandaag (woensdag) om 13.00 uur plaats bij Koomen bloembollen in Ens. ‘Zorgmedewerkers hebben het nu zo druk én lopen gevaar om zelf besmet te raken’, zegt Margot Maljaars van de KAVB, de branchevereniging van de bloembollensector.

De maatregelen die de overheid neemt in strijd tegen het coronavirus treffen vrijwel iedere Nederlander en ieder bedrijf. Zo ook de tulpentelers. In de Flevolandse bodem zitten tienduizenden tulpenbollen die begin april in bloei komen. De kassen van de broeiers staan al wel vol met bloeiende tulpen. ‘Zij hebben op dit moment geen afzet’, vertelt Margot Maljaars.

Drie Flevolandse broeiers sloegen de handen ineen. ‘Ze willen iets moois met de tulpen doen, anders belanden ze in de container.’ Hun oproep vond gelijk gehoor: iedereen doet mee. Het gaat om circa veertien broeiers.

Het bedrijf Tulips4all van Frank Breg in Biddinghuizen wordt verzamelpunt voor Oostelijk en Zuidelijk Flevoland. Medewerkers van de provincie halen hier de tulpen op en bezorgen die vervolgens op maar liefst 225 adressen in de zorg. Van ziekenhuis tot huisartsenpraktijk, van de GGD (ook ambulance) tot de brandweer en het Leger des Heils. ‘Net als het daverende applaus voor mensen in de zorg willen we ze op deze manier ook een hart onder de riem steken.’

Tulpenactie zorg 18 maart 2020

‘Een mooi voorbeeld van hoe we elkaar in deze moeilijke periode ondersteunen en oog voor elkaar hebben’, zegt Mariska van Diepenbeek namens het bestuur van Tulpenroute Flevoland. ‘Corona heeft een enorme impact op ons allen. Onze gedachten zijn bij de mensen die getroffen zijn door het virus, maar ook bij de vele ondernemers. In het bijzonder wensen wij de tulpenboeren sterkte toe, nu de markt van bloemen is ingestort.’

Over het wel of niet doorgaan van tulpenroute Flevoland neemt het bestuur na 6 april een besluit, tenzij er eerder aanpassingen zijn in het protocol die van invloed kunnen zijn op het besluit.  Hetzelfde geldt voor het Tulpenpaviljoen op het Tulpeiland in Zeewolde. De organisatie in Zeewolde houdt de inwoners en bezoekers hierover zo veel mogelijk op de hoogte via de diverse (social) mediakanalen.

Advertentie