Regionieuws

Vaccinaties tegen Meningokokken niet langer uitgesteld

14-jarige kinderen krijgen tussen april en juli een uitnodiging van Jeugdgezondheidszorg GGD Flevoland en voor de inwoners van Almere via JGZ Almere voor de vaccinatie tegen Meningokokken. Het vaccineren tegen meningokokken moet doorgaan omdat meningokokken W nog steeds circuleert in Nederland en een bedreiging is voor de gezondheid van (met name) jongeren. Uitstel van deze vaccinatie vanwege het coronavirus is dus geen optie. Deze vaccinaties vinden één-op-één plaats en niet door middel van groepsvaccinatie.

De groepsvaccinaties voor 9-jarigen (DTP Difterie, Tetanus en Poliomyelitis  en BMR Bof, mazelen, rodehond ) en 13-jarigen (HPV) worden uitgesteld tot na de zomervakantie. Dit is het advies van het RIVM.

Logo GGD Flevoland

Bij de vaccinaties die wel doorgang vinden hanteert de GGD de volgende strenge maatregelen om de kinderen/jongeren zo veilig mogelijk te vaccineren.

  • Een kind komt alleen met de ouder of een verzorger naar de Jeugdgezondheidzorg. Er worden veel minder kinderen tegelijkertijd opgeroepen.
  • Doordat er veel minder kinderen worden opgeroepen is de wachtrij korter of is er geen wachtrij.
  • In de ruimtes wordt 1,5 tot 2 meter afstand van elkaar bewaard.
  • Voor ieder kind is een aparte ruimte om te vaccineren. In elke ruimte is een wastafel met zeep.
  • Verpleegkundigen wassen of desinfecteren uiteraard hun handen na elke vaccinatie.
  • Er zijn geen medewerkers met verkoudheidsklachten en of koorts/verhoging.
  • Zieke kinderen en ouders en kinderen uit gezinnen waarin iemand koorts of corona heeft mogen niet komen.

Ouders vragen zich misschien af of het in deze coronacrisis echt nodig is om je kind te laten vaccineren. Toch is het uitdrukkelijke advies van GGD Flevoland dit wel te doen.

Op deze website staan veelgestelde vragen over het nieuwe coronavirus en het Rijksvaccinatieprogramma. Deze vragen en antwoorden worden regelmatig aangevuld.
Ouders met vragen kunnen ook bellen met de GGD Flevoland, het telefoonnummer is: 088-0029910.

Advertentie