Loading...

GSM tijdens fietsen verboden
Vanaf 1 juli verbod op gebruik GSM tijdens fietsen

Op dit moment is het nog niet verboden om op de fiets te bellen, appen en naar muziek te luisteren. Wel moet u op het verkeer blijven letten. U mag geen gevaarlijke situaties veroorzaken voor anderen. Het kabinet werkt aan een verbod op het vasthouden van mobieltjes en muziekspelers op de fiets. Appen en sms’en op de fiets mag dan niet meer met een mobieltje in de hand. Handsfree navigeren en muziek luisteren mogen nog wel.

Geen gevaar of hinder veroorzaken met fiets

Als u fietst, mag u geen gevaar zijn voor andere weggebruikers. Dit staat in artikel 5 en 6 van de Wegenverkeerswet 1994. Veroorzaakt u wel een gevaarlijke situatie? Dan kunt u beboet of veroordeeld worden. Dit geldt ook als u een verkeersongeval veroorzaakt waarbij iemand overlijdt of zwaar lichamelijk gewond raakt. 

Vanaf 1 juli 2019 geen mobieltje vasthouden tijdens het fietsen

Vanaf 1 juli 2019 mag u geen mobiele telefoon meer vasthouden tijdens het fietsen. Bijvoorbeeld om te appen, de navigatie te gebruiken of muziek uit te zoeken op de fiets. Het verbod geldt voor alle mobiele elektronische apparaten voor communicatie- en informatieverwerking. Dus ook voor muziekspelers. Als u stilstaat mag u uw telefoon of andere mobiel apparaat vasthouden en bedienen. Het gaat om voorgenomen beleid. Dat betekent dat de Tweede en Eerste Kamer er nog over moeten stemmen. Het kabinet wil het verbod op 1 juli 2019 laten ingaan. Het wetsvoorstel is op 1 februari 2019 naar de Tweede Kamer gegaan.

Ook verboden voor trambestuurders en bestuurders van een gehandicaptenvoertuig

Vanaf 1 juli 2019 mag u ook geen elektronisch communicatieapparaat meer vasthouden als u een gehandicaptenvoertuig of tram bestuurt. Als u deelneemt aan het verkeer zonder een voertuig te besturen, is het niet verboden. Bijvoorbeeld op een paard of als voetganger. Maar u mag ook dan geen gevaar zijn voor andere weggebruikers.

Handsfree muziek luisteren toegestaan

Zolang u uw telefoon, muziekspeler of ander mobiel elektronisch apparaat niet met de hand vasthoudt, mag u muziek luisteren. Bijvoorbeeld via een koptelefoon waarmee u het apparaat bedient. U moet wel zorgen dat u het omgevingsgeluid nog hoort. Bijvoorbeeld door maar 1 oordopje te gebruiken. Of het volume laag te zetten.

Vanaf 1 juli 2019 boete voor vasthouden mobieltje

Als de nieuwe wet ingaat en de politie ziet dat u uw mobieltje vasthoudt in het verkeer, kunt u een boete krijgen. In het wetsvoorstel staat een boetebedrag van € 95 voor fietsers.

(Bron: Rijksoverheid.nl)