Regionieuws

Vertel Vrijheid lanceert online activiteiten

Hoe sta je stil bij 75 jaar vrijheid in een wereld waarin we beperkt zijn in onze vrijheid van bewegen? Vertel Vrijheid, het project dat jongeren betrekt bij het herdenken en vieren van 75 jaar Vrijheid, doet dit op 4 en 5 mei online met twee voorstellingen die via livestream bij te wonen zijn. In samenwerking met de Konrad Koselleck Big Band, Vincent Bijlo, Leoni Jansen en een groot aantal jongeren die hun idee van vrijheid en vrede in een rap hebben verwerkt.

Vanuit de voormalige Frisokazerne in Ede, waarin tegenwoordig het Akoesticum is gehuisvest, speelt de ‘storytelling’ Big Band in kleine bezetting en over verschillende ruimtes verdeeld. De verhalen van verteller Vincent Bijlo worden voorzien van muziek uit de jaren ’40 tot nu, waarbij ook de videoclips getoond worden van de raps die jongeren tussen 12 en 18 jaar in het kader van Vertel Vrijheid gemaakt hebben.

Project Vertel Vrijheid!

Herdenken – 4 mei, 21.00 uur
Op 4 mei staat het herdenken centraal. We horen stemmen van mannen en vrouwen uit het verzet, gedichten van mensen die zich niet neerlegden bij hun onvrijheid en liederen die niet gezongen mochten worden. We herdenken de meer dan 100.000 gedeporteerde Nederlanders die na de oorlog niet meer terugkwamen en allen die met hun leven voor de vrijheid betaalden, de vrijheid waarin we nu nog steeds leven.

Vrijheid – 5 mei, 16.00 uur
Op 5 mei staan we stil bij onze vrijheid, door de omstandigheden ingetogen. We mogen elkaar niet omhelzen, kussen en feliciteren, maar we mogen wel praten, zingen en rappen over het feit dat we vrij zijn en over het enorme belang van het bewaken van onze vrijheid. We hebben het over standvastigheid en moed, moed die in deze tijd ook weer zo belangrijk is. Het gaat over helden, soms tegen wil en dank, over vrijheid van toen en nu. Want vrijheid geef je door, vrijheid is van iedereen.

Online challenge voor jongeren
Het project Vertel Vrijheid is opgezet om scholieren bij de viering van 75 jaar Vrijheid te betrekken, een initiatief van 14 musea en herinneringscentra die verenigd zijn in SMH 40-45.

Nu het Corona virus het onmogelijk maakt om de activiteiten op scholen te laten plaatsvinden gaat Vertel Vrijheid online: vanaf 20 april kunnen jongeren uit heel Nederland online zelf een rap over vrede en vrijheid schrijven en opnemen. Onze website www.vertelvrijheid.nl biedt van 20 tot en met 30 april toegang tot een online werkomgeving waarin de jongeren op beats van de Konrad Koselleck Big Band en met beeldmateriaal van o.a. de musea aan de slag kunnen. Zij kunnen hun raps insturen en kans maken op vertoning van hun rap in de voorstellingen op 4 en 5 mei. De maker van de beste rap wint een professionele opname van een videoclip.

Videoclips
Voor de uitbraak van het Corona-virus hadden de leerlingen van het Scheldemond College in Vlissingen en het Maurick College in Vught hun rap en videoclip al gemaakt. Deze twee clips worden in de aanloop naar 4 en 5 mei gelanceerd via social media:

Vrijdag 24 april 2020: Scheldemond College, Vlissingen/ Bevrijdingsmuseum Zeeland
Vrijdag 1 mei 2020: Maurick College, Vught/ Nationaal Monument Kamp Vugh

Vertel Vrijheid!
Op 14 plekken in Nederland, van Friesland tot Zeeland, maken vmbo-scholieren in 2019 en 2020 een rap waarin zij vertellen over vrede en vrijheid. In elke rap spelen voorwerpen en verhalen uit één van de 14 SMH 40-45 musea (Stichting Musea en Herinneringscentra 40-45) een centrale rol. Van elke rap wordt een videoclip gemaakt. Deze clips worden verspreid in een uitgebreide sociale mediacampagne. Ook worden de clips gebruikt in de voorstelling Vertel Vrijheid! van Vincent Bijlo en de Konrad Koselleck Big Band.

Voor meer informatie zie www.vertelvrijheid.nl.

Vertel Vrijheid! loopt tot 24 oktober 2020.

Volg Vertel Vrijheid! op sociale media:
Instagram vertelvrijheid – Facebook vertelvrijheid – Twitter VertelVrijheid

Clips die al online staan:
Fries Verzetsmuseum. Leerlingen van Bogerman College te Sneek, over voorwerpen uit het Fries Verzetsmuseum.
Strijdbaar https://www.youtube.com/watch?v=Tm8CZjUOXkM

Leerlingen van Carolus Clusius College, Zwolle, over voorwerpen uit Herinneringscentrum Kamp Westerbork.
Zolang het verhaal verteld wordt https://www.youtube.com/watch?v=LACcrrhTO3s&pbjreload=10

Leerlingen van de Internationale Schakelklas Startcollege, Harderwijk over voorwerpen uit het Verzetsmuseum Amsterdam.
Vrijheid heeft geen thuisland https://www.youtube.com/watch?v=ch-zKag9RJA

Advertentie