Regionieuws

'Vliegen over polderlijnen'

De documentaire ‘Vliegen over Polderlijnen’ gaat 2 januari 2021 in première.

Helden krijgen waardig afscheid.

2020 is een bijzonder jaar met bijzondere gebeurtenissen. Het is ook het jaar waarin de Short Stirling uit het Markermeer geborgen werd. Over deze bijzondere gebeurtenis is door Moondocs de documentaire en digitaal monument gemaakt ‘Vliegen over Polderlijnen’. De documentaire gaat op zaterdag 2 januari 2021 in première bij Omroep Flevoland, ingeleid door een interview met gedeputeerde cultuur Michiel Rijsberman. Hij was nauw betrokken bij de totstandkoming van de documentaire en het digitale monument.

Eerbetoon bemanning:

Gedeputeerde Michiel Rijsberman: “Deze mannen hebben gestreden en de ultieme prijs betaald voor onze vrijheid. We zijn het ze verschuldigd. Ze verdienen ons grootste respect en dat hun verhaal verteld blijft worden, een verhaal dat symbool staat voor zoveel vergelijkbare verhalen. Ben er trots op dat we dat hebben kunnen vastleggen.”

Stirling

Na een periode van voorbereiding is de berging uiteindelijk in augustus van start gegaan. Daarbij was de grote vraag of er ook stoffelijke resten gevonden zouden worden, dit was het geval. De stoffelijke resten worden door de Bergings- en Identificatiedienst Koninklijke Landmacht (BIDKL) onderzocht, de resultaten worden overhandigd aan het Britse Ministerie van Defensie.

Afronding 75 jaar onzekerheid

”Het Almeerse gemeentebestuur heeft in 2018 besloten tot berging over te gaan om de wensen van de nabestaanden in te willigen,” vertelt wethouder Hilde van Garderen. “Voor ons is het van groot belang dat zij deze periode van ruim 75 jaar onzekerheid kunnen afronden. Dat we hen eindelijk nieuws kunnen brengen over het lot van hun familielid. Om hen een afsluiting te bieden organiseren we een herdenkingsceremonie in maart, waarbij ook een kunstwerk ter nagedachtenis aan de bemanning wordt onthuld.”

Documentaire en digitaal monument

Met de documentaire over de Short Stirling geven we een gezicht aan de mensen die hun leven gaven voor onze vrijheid. Het verhaal van de Short Stirling is op een unieke, informatieve en beeldende wijze verfilmd en brengt de zoektocht naar de vermiste vliegers in beeld. De berging van het vliegtuigwrak vormt de rode draad van de documentaire.

Naast deze documentaire komt er ook een digitaal monument voor de verschillende verhalen rond de berging.

Documentairemaakster Heleen Minderaa van Moondocs heeft aantoonbare ervaring in het maken van documentaires en affiniteit met verhalen over de Tweede Wereldoorlog. Provincie Flevoland heeft samen met gemeente Almere deze documentaire mogelijk gemaakt. Zie ook www.vliegenoverpolderlijnen.nl.

Meer informatie over de berging van de Short Stirling is te vinden op www.almere.nl/shortstirling

Foto: Stirling, world-war-2.wikia.org

Advertentie