Loading...

Oostvaardersplassen vanuit de lucht
Vliegverbod boven Oostvaardersplassen vanwege afschot herten

Boven de Oostvaardersplassen geldt vanaf maandagochtend een tijdelijk vliegverbod. Een woordvoerder van het ministerie van Defensie heeft dit bevestigd. Het verbod heeft volgens een politiewoordvoerder te maken met het afschieten van een deel van de hertenpopulatie in het gebied.
De rechtbank in Lelystad oordeelde afgelopen week dat er geen bezwaren meer zijn voor het verkleinen van de hertenpopulatie in het natuurgebied.

Het verbod geldt vanaf maandag 7.30 uur tot 18 december 17.00 uur. Volgens de regionale omroep geldt het verbod tot een hoogte van 1.500 voet en is het bedoeld om kleine vliegtuigjes, helikopters en drones te weren. 

Een dergelijk vliegverbod zou betrekking hebben op de Oostvaardersplassen, maar ook op naastgelegen natuurgebieden als het voor edelherten vanuit de Oostvaardersplassen rechtstreeks te bereiken Kotterbos, waarin ook edelherten mogen worden afgeschoten.

De woordvoerder van het ministerie van Defensie bevestigt dat het ministerie een zogenoemde notam (Notice to Airmen) heeft uitgevaardigd. De politiewoordvoerder zegt dat de politie om het verbod heeft gevraagd. "Dat hangt samen met het voornemen een deel van de hertenpopulatie af te schieten. We hebben zichtbare en onzichtbare maatregelen genomen in verband met openbare ordeverstoringen die in het verleden ook al hebben plaatsgehad."

(Bron: nu.nl)