Regionieuws

Vogelgriep ontdekt in Putten: Vervoersverbod in Zeewolde

Afgelopen weekend is er vogelgriep vastgesteld op een leghennenbedrijf in Putten. Deze ontwikkeling heeft niet alleen gevolgen voor Putten zelf, maar ook voor een groot deel van Zeewolde, aangezien de 10-kilometergrens vanuit Putten over een groot deel van Zeewolde loopt.

Binnen het 10-kilometergebied rondom het besmette bedrijf geldt een vervoersverbod. Dit betekent dat het verboden is om vogels, broed- en consumptie-eieren, mest van vogels, gebruikt strooisel, en andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte te vervoeren. De exacte locaties waar het vervoersverbod van kracht is, zijn te vinden op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Het vervoersverbod is van toepassing op alle vogels, ongeacht het type, en heeft ook betrekking op eieren voor zowel broed als consumptie. Daarnaast geldt het verbod voor mest van vogels, gebruikt strooisel en andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte.

bord met vrachtauto en hand als stop teken
Foto: Edwin Hazenberg

Vogelgriep is een verzamelnaam voor een ziektebeeld dat door veel verschillende griepvirussen kan worden veroorzaakt. Vogelgriep is een besmettelijke ziekte die vooral bij vogels voorkomt. Soms worden ook zoogdieren besmet. Vogelgriep bij mensen komt bijna nooit voor

Voor meer informatie en updates over de vogelgriep en het vervoersverbod, kunt u terecht op de website www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws.

Advertentie