Regionieuws

Werkbezoek van Kamerleden aan Flevoland

Werkbezoek van Kamerleden aan Flevoland

Vrijdag 29 oktober ontving gedeputeerde Jan de Reus, samen met burgemeester Mieke Baltus en wethouder Adam Elzakalai van Lelystad en directeur van Lelystad Airport Wilma van Dijk, Tweede Kamerleden van de commissie Infrastructuur en Waterstaat.

Ze hebben verdiepend kennisgemaakt met enkele voor Nederland en de regionale welvaart belangrijke ontwikkelingen: Lelystad Airport en het Mobiliteit en Infrastructuur Kennis- en Testcentrum (MITC); de nationale testlocatie voor slimme en duurzame mobiliteit in ontwikkeling. In het kort: de Kamerleden waren zeer onder de indruk.

Provincie zet in op brede welvaart

Flevoland biedt ruimte en kansen voor iedereen. Daarom zet de provincie Flevoland in op de ontwikkeling van een evenwichtige samenleving. Dat betekent werken aan zekerheid voor de toekomst in een steeds veranderende wereld. Met als doel: een inclusieve samenleving met balans tussen goed en veilig wonen, werken, ontwikkelen, innoveren en recreëren in Flevoland. Oftewel: brede welvaart. Voor een samenleving met brede welvaart zet de provincie Flevoland onder andere in op twee integrale gebiedsontwikkelingen: Lelystad Airport en het MITC.

Lelystad Airport

Het werkbezoek van de Kamerleden startte met informatie over het sociaaleconomische belang van Lelystad Airport als vakantieluchthaven voor de brede regio: kansen op werk en versterking van het onderwijs. Ook werd uitgezoomd: Lelystad Airport is van nationaal belang. Lelystad Airport is nodig voor het behoud van de internationale bereikbaarheid van Schiphol en de verbetering van de leefbaarheid in de Schiphol-regio. Direct omwonenden van Lelystad Airport vertelden over de samenwerking met de luchthaven en hoe zij de komst daarvan als een kans hebben aangegrepen. “Omdenken”, aldus De Lelystadse Boer. Tussen partners uit bedrijfsleven en onderwijs ontstond een levendig panelgesprek. Dit ging over de noodzaak van de opening van Lelystad Airport voor een intensivering van de samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven in de regio. Na de rondleiding door de duurzaam gebouwde terminal en enkele wijzende armen naar buiten was de conclusie: Lelystad Airport is klaar. Daaraan verbonden de aanwezige overheden, omwonenden, bedrijfsleven en onderwijs één kernboodschap voor de Kamerleden: “Geef, als betrouwbare overheid, op korte termijn duidelijkheid aan de regio over openstelling van Lelystad Airport.”

Mobiliteit en Infrastructuur Kennis- en Testcentrum (MITC)

In de middag brachten de Kamerleden een bezoek aan het MITC: ruim 290 hectare onderzoeks- en testgebied waar het Koninklijke Nederlandse Luchtvaart en Ruimtevaartcentrum (NLR), De German Dutch Wind Tunnels (DNW) en de Dienst Wegverkeer (RDW) samenwerken om dit unieke kennis- en testcentrum te ontwikkelen. Tijdens een energiek lunchgesprek lichtten de partners de innovatieve testfaciliteiten toe. Daarna was er een rondleiding langs een aantal indrukwekkende krachten van het MITC. Door de aanwezige faciliteiten van de partners, het kennisnetwerk en de omvangrijke investering van meer de 100 miljoen levert deze ontwikkeling in de Noordoostpolder een belangrijke bijdrage aan duurzaamheid, digitalisering en veiligheid in de smart mobility-wereld in Nederland en Europa.

Foto: Studio Wierd

Advertentie