Regionieuws

Zonnepark Bloesemlaan nu echt geopend

Aan de Bloesemlaan in Zeewolde is een zonnepark verrezen. Dit is het zesde veld van TPSolar in Nederland en meet zo’n 7 ha.

Daarmee is niet bepaald een groot veld, maar hoe dan ook, het levert wel voldoende groene energie op om 2.500 huishoudens daarvan te kunnen voorzien. Het functioneert al een paar maanden, maar nu was er eindelijk gelegenheid het park officieel te openen.

Bij de plechtigheid werd uitgebreid stilgestaan bij de ontwikkelingsgeschiedenis van dit park. Hoe men eerst, in 2017, een plek zocht om het te realiseren en daarna pas de vervolgstappen ondernam. De plek waar het park nu is gerealiseerd was een boomgaard waarvan de bomen hun beste tijd wel hadden gehad. Daarom zijn er nu zonnepanelen geplant.

2 mensen van steken elk een deel van de stekker als opening van het zonnewoud

Er waren nog wel wat drempels te nemen. De gemeente moest uiteraard meewerken, Defensie lag dwars in verband met het zenderpark en boven het terrein lopen hoogspanningskabels van TenneT die voor onderhoud bereikbaar moeten blijven.

Maar het park is er nu, dank zij de medewerking van velen. Daar werd bij de opening dan ook uitgebreid stilgestaan. Maar ook bij een aantal andere aspecten. In het zonnepark zijn wilde bijen. De omringende boomgaarden worden bevolkt door honingbijen, en die hebben de neiging de wilde bijen te verdringen. Men is dan ook nieuwsgierig hou dit afloopt.

Afrasteringen zijn zo geplaatst dat er kleinere dieren onderdoor kunnen komen. Verder zijn er schapen die dienst doen als grasmaaiers. En tot slot wordt er onder de panelen ook geëxperimenteerd met shiitake paddenstoelen. Deze gedijen goed in een schaduwrijke, vochtige omgeving. De zonnepanelen zijn bifacial, dat wil zeggen lichtdoorlatend en daarmee en met het zorgen voor een vochtige omgeving hoopt men op gunstige resultaten.

tn DSC09327tn DSC09334tn DSC09347tn DSC09351tn DSC09354tnxDSC09352

Advertentie