Sport

Alex van Suffelen Wereldkampioen Karate

Goud voor Zeewoldenaar Alex van Suffelen! In de kolkende K2 Crawley arena in Londen wist hij afgelopen zaterdag het Wereld Kampioenschap Wado Karate te winnen. Net als bij de Europees kampioenschap, vorig jaar, was de finale weer een Nederlands onderonsje met Marcel Both uit Zwijndrecht. Van Suffelen won overtuigend met 5-1.

Alex van Suffelen (LOZ archieffoto)

Na het prolongeren van de Europese titel, vorig jaar, had Alex zijn zinnen gezet op het behalen van de wereldtitel. “Ik word een dagje ouder, wilde nog één keer winnen en dan is dit het allerhoogste podium.”

Begin januari werd Alex in Zeewolde verkozen tot Sportman van het Jaar 2018 en bij die gelegenheid werd hem gevraagd wat zijn ambities waren voor dit jaar. Alex antwoordde kort en krachtig: “De Wereldtitel pakken.” En dat is hem gelukt! Ook samen met Team WIKF NL wist hij een eerste plek te behalen en dus een tweede gouden plak op dit WK. En dan te bedenken dat het nog kantje boord was of Alex überhaupt naar Engeland zou afreizen: “Een ongeluk zit in een klein hoekje en ik moest twee weken geleden nog een snee net onder mijn wenkbrauw laten hechten. Als dat niet op tijd was genezen, had ik niet eens mogen starten en dan was al het trainen in het afgelopen jaar voor niets geweest.”

Na afloop van de wedstrijd was hij zichtbaar geëmotioneerd: “Daar heb ik de afgelopen jaren keihard voor geknokt en als het dan is gelukt, dan doet dat wel wat met je”, aldus de bescheiden maar dolgelukkige kampioen.

Met het behalen van deze prijzen op dit kampioenschap zegt Alex met wedstrijd-pensioen te gaan. Hij gaat zich nu volledig richten op het trainen en coachen van met name kinderen in Zeewolde, Zaandam en Utrecht. Afgelopen weekend stond hij namelijk ook al als bondscoach naast de mat voor de Nederlandse WIKF jeugd selectie. “Met Karate en Kickboksen wil ik kinderen sterker in hun schoenen laten staan en vooral respect aanleren. Tijdens de lessen neem ik mijn eigen jeugdervaringen mee, maar ook alle zaken die ik van mijn eigen trainers heb mogen leren en natuurlijk van de diverse cursussen op gebied van weerbaarheid en kinderen. Dat maakt dat ik niet alleen op houding en techniek let maar ook met ze in gesprek ga als ik denk dat dat nodig is. Dat bij elkaar maakt dat ik ondertussen ook ben begonnen met het ontwikkelen van een eigen en uniek trainingsprogramma voor jonge kinderen tussen 4 en 7 jaar en een apart programma juist voor kinderen in de brugklas leeftijd. Tieners zijn best kwetsbaar; de puberteit maakt dat je je anders voelt en dat je anders denkt, maar daarmee verandert voor hen ook de wereld om ze heen en dat kan best pittig zijn. Soms zo sterk dat ze wel een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken.”

Alex geeft kickboks- en karate trainingen bij Alex Athletics Sports (in huis bij o.a. Body Plan Sport in Zeewolde en daarnaast ook bij  Karate030 in Utrecht en zijn oude vertrouwde club Choku Gym in Zaandam.) 

Advertentie