Sport

Jenson de Leeuw (14) 2-voudig kampioen

De organisatie van het NK 4takt, Chrono Karting, had lange tijd de hoop in januari een vierde wedstrijd aan het seizoen 2020 toe te kunnen voegen, maar vanwege de lockdown bleek dat niet mogelijk. Vandaar dat de eindstanden van het Nederlands kampioenschap zijn opgemaakt. Voor de 14-jarige Jenson de Leeuw uit Zeewolde was dat goed nieuws, al had hij natuurlijk liever meer wedstrijden gereden. Door drie overtuigende dagzeges in Strijen, Venray en Berghem mag hij zich dubbel Nederlands kampioen noemen: in de ID Engines Junior en de Parolin ID Engines Junior.

Normaal is de uitreiking van de Nederlandse titels bij Chrono Karting een feestje. Op de baan, met een Nederlandse vlag en ondersteund door het volkslied. Maar in tijden van corona is niks normaal en dus moest het feestje thuis in Zeewolde gevierd worden.

Jenson de Leeuw (14) 2-voudig Nederlands kampioen

“Dat was best wel raar om thuis op de bank Nederlands kampioen te worden”, reageert Jenson. “Dat is toch anders dan op de baan met een rood-wit-blauwe vlag en een bekeruitreiking. Dan vier je het met het hele team, je familie en vrienden. Nu zaten we alleen thuis, maar ik ben er zeker niet minder blij mee. Het was gewoon een zeer succesvol seizoen.”

"Super trots op mezelf en de Kart Academy"

De kartwedstrijden betekenen voor Jenson een weekend weg met het gezin. Samen met vader Stephan en moeder Elke probeert hij zich tot in het kleinste details voor te bereiden. In Berghem mocht slechts één begeleider aanwezig zijn, maar ook die wedstrijd werd tot een goed einde gebracht. Moeder Elke keek mee via de livestream en kon via een belletje en Whatsapp de strategie doornemen. “Nu ik Nederlands kampioen ben, hebben we dat ook met zijn drieën gevierd. Met een lekker etentje. Groter vieren kon natuurlijk niet vanwege alle richtlijnen. Ik heb veel leuke reacties gehad. Door alle ellende zijn mensen misschien wel extra blij met een keertje goed nieuws. Van één van mijn sponsoren heb ik zelfs een simulator gekregen, echt super gaaf!”

Het seizoen 2020 was het debuutseizoen voor de ID Engines, mede opgezet door Arthur Dontje. Als cadeau heeft Jenson de beker van de allereerste ID Engines-wedstrijd in Strijen aan Arthur overhandigd. “Die heeft een mooi plaatsje in zijn museum gekregen. Door hem kunnen veel kinderen hun hobby uitoefenen. En dat op een professionele manier.” Jenson was een klasse apart en boekte drie dagzeges in even zo veel wedstrijden. “Ik ben super trots op mezelf en op het team van de Kart Academy. Afgelopen jaar is de basis gelegd voor de ID Engines en ik ben de eerste Nederlands kampioen. We hebben het met zijn drieën gedaan, maar uiteraard hebben we ook ondersteuning van het team gehad. Daarom wil ik alle mensen van de Kart Academy bedanken, met in het bijzonder Hans Spaan, Arthur en Indy Dontje, Christiaan van Velzen, Cas Swart, Sjoerd en Ricardo Romkema.”

Voordat Jenson in de ID Engines Junior ging rijden, streed hij mee in de Rocky en de RK1. “Een groot verschil. Dit is weer een stapje hoger, meer power. Ik hoefde niet echt te wennen, maar het was wel leuker, beter en betrouwbaarder. In het hele seizoen is er geen enkel technisch mankement in de ID Engines geweest. Ik hoefde nooit bang te zijn dat er iets stuk ging. Van vrijdag tot en met zondag kon ik vlammen en dat was in andere klassen wel anders.”

Als het seizoen 2021 los gaat barsten, maakt Jenson de overstap naar de ID Engines Senior. “Daardoor ben ik in plaats van de oudste in de Junior nu één van de jongste rijders in de Senior. Het startveld zit al bijna vol en ik hoop dat er nog meer inschrijvingen bijkomen. Uiteraard ga ik opnieuw mijn uiterste best doen om weer kampioen te worden. Op zich zijn de motoren van de Junior en de Senior redelijk vergelijkbaar, maar het is een brok meer geweld en een hogere topsnelheid. Het heeft veel impact op je lichaam. In de Junior kon ik gas geven en was er niks aan de hand. In de Senior voel je het wel na een tijdje. Als ik gas geef aan het begin van het rechte stuk ben ik voor mijn gevoel al bijna aan het einde van het rechte stuk.”

De 4takt-motor van de ID Engines Senior benadert het niveau van de 2takt karts. “Ik kom in de buurt van de rondetijden van de Rotax en ben al sneller dan de IAME X30. Er is echt te weinig aandacht voor het 4takt karten. Daar moet echt verandering in komen. Er zit echt veel snelheid in de 4takt. Voorlopig blijven we dan ook met veel plezier met de ID Engines rijden. We zitten prima op ons plek bij de Kart Academy, een hartstikke leuk team.”

Jenson de Leeuw wil via deze weg ook zijn sponsoren bedanken en dat zijn:

 • Cafetaria Twilight
 • A27 Expo Tapijt
 • Kartcentrum Lelystad
 • Holland Reklame en Standbouw
 • De Weerdt Tentenverhuur
 • Deko Sign
 • Pascal Fysio
 • AV Bouwkunde
 • Dome Simulators
 • Mitra Zeewolde
 • Toine Works
 • Rijvaardigheidscentrum Lelystad
 • Media Supply
 • De Leeuw Event Support
 • Hessel en Aletta
 • Tapas het Oosten Zeewolde

Foto: Racexpress.nl/Bas Kaligis

Advertentie