Loading...

Jenson de Leeuw pakt opnieuw NK-dagzege
Jenson de Leeuw pakt opnieuw NK-dagzege

Jenson de Leeuw pakt opnieuw NK-dagzege in kartweekend zonder publiek: “Groeten aan mijn moeder” 

Het derde NK-wedstrijd van het seizoen, derde dagoverwinning in de ID Engines Junior-klasse voor Jenson de Leeuw. Niets geks zou je zeggen voor de 14-jarige karter uit Zeewolde, maar vanwege de aangescherpte coronamaatregelen kon zijn moeder Elke er op de kartbaan in Berghem niet bij zijn. Jarenlang reist de familie samen naar kartwedstrijden. Dit was het eerste NK-weekend dat dat niet het geval was.  

“In het begin van het weekend was het wel lastig”, vertelt Jenson in de paddock bij zijn team van Kart Academy. “We doen alles samen en spreken samen het hele weekend door. Dit keer kon dat niet. Het is even niet anders, maar we hebben het toch maar weer mooi voor elkaar gekregen. Natuurlijk hebben we wel met elkaar gebeld en geappt, maar het is wel anders. Dus via deze weg wil ik toch nog even de groeten aan mijn moeder doen.” 

Vader Stephan is monteur van Jenson en kreeg nu wat extra taken op zijn bordje. “Vanaf het begin in de Rocky is dit de eerste keer dat we met zijn tweeën zijn. Dan merk je hoe goed we met zijn drieën op elkaar ingespeeld zijn. Dat zit hem in de kleine dingetjes van het inschrijven tot het bijhouden van de data en het bedenken van de strategie. Dat was altijd de schone taak van Jenson zijn moeder.” 

Stephan de Leeuw was onder de indruk van de organisatie rondom het NK 4takt van Chrono Karting. “Dat deze NK-wedstrijd toch door kon gaan, in een tijd dat veel evenementen gecanceld worden, is geweldig. Het Circuit Park Berghem en Chrono Karting hebben er alles aan gedaan om de wedstrijd door te laten gaan. De grotere teams hebben zich ruim opgesteld om iedereen voldoende ruimte te geven. We moeten dan wel een mondkapje dragen, maar we kunnen tenminste wel racen. Dat is het allerbelangrijkste. Als je kijkt wat voor plezier iedereen heeft gehad, kunnen we alleen maar heel tevreden zijn. Iedereen gaat respectvol en sportief met elkaar om en dat kun je ook merken aan het feit dat iedereen gehoor geeft aan de oproep om mondkapjes te dragen.” 

Organisator Gaby van de Burgt van Chrono Karting deelt die mening. “Het is anders dan anders, maar ik ben tevreden over hoe het verlopen is. We moeten wel continu controleren op het gebruik van mondkapjes en we konden per coureur maar drie polsbandjes uitdelen. Eén voor de coureur, één voor de monteur en één voor de ouder. Daarnaast is er veel werk verzet door het circuit zelf in het contact met de gemeente. Helaas mocht de kantine niet open, was er geen catering en waren samenkomsten bij de koffieautomaat verboden, maar we hebben wel drie dagen kunnen karten. Daar gaat het om.” 

Sportief was ook het slot van de eerste van drie races. “Ik heb op de baan leuke battles gehad met Sam Calis”, vertelt Jenson. “In Race 1 had ik een betere start en wist ik snel een gaatje te slaan. In de laatste ronde werd ik eraf gereden door een achterblijver. Sam zag dat gebeuren en heeft me vervolgens voorbij gelaten. Hij zei dat hij op deze manier niet van me wilde winnen. Dat was heel sportief van hem.” In het uitloopgedeelte na het vallen van de zwart-wit geblokte vlag toonden beide coureurs hun waardering voor elkaar door al rijdend een boks te geven.  

In de tweede en derde race bleven beide coureurs continu in elkaars buurt. “In de tweede race wist ik Sam in de voorlaatste ronde in te halen en won ik de race. Race 3 verliep anders dan gepland. Uiteindelijk probeerde ik hem in de laatste ronde nog in te halen, maar ik kwam net iets te kort. Het Circuit Park Berghem had gekozen voor de lange, snelle lay-out en was erg leuk om te rijden. Ik kijk al weer uit naar de volgende NK-race in Eindhoven.” 

Jenson de Leeuw wil via deze weg zijn sponsoren bedanken en dat zijn:  
Cafetaria Twilight
A27 Expo Tapijt
Kart Centrum Lelystad
Holland Reklame en Standbouw
De Weerdt Tentenverhuur
Deko Sign   
Pascal Fysio
AV Bouwkunde
Dome Simulators
Mitra Zeewolde
Toine works
Rijvaardigheidscentrum Lelystad
Media Supply  
De Leeuw Event Support  
Hessel en Aletta  

Foto's Racexpress.nl/Bas Kaligis