Sport

Jenson de Leeuw uit Zeewolde gehuldigd voor topprestaties in NK karten

Karter Jenson de Leeuw blikte zaterdag glunderend terug op zijn seizoen in het Nederlands kampioenschap viertakt tijdens de feestavond van organisator Chrono. De twaalfjarige rijder uit Zeewolde had zojuist twee knoeperds van bekers uitgereikt gekregen vanwege zijn derde plaats in het algemeen klassement van de RK1-klasse en zijn tweede plaats bij de Parolin-rijders. Als hij zo doorgaat, kan hij misschien wel in de voetsporen treden van Jenson Button, de oud-Formule 1-coureur naar wie hij vernoemd is.

Jenson de Leeuw met beker

“Ik ben er heel erg blij mee. Voor ons was dit het hoogst haalbare dit jaar”, sprak Jenson zelfbewust. “We zijn dit jaar op alle banen waar we hebben geracet op het podium geëindigd. Dat was ook ons doel.” Dat hij zo sterk zou presteren in 2018 werd al vroeg in het seizoen duidelijk. “Tijdens de eerste ronde van het NK werd ik eerste bij de Parolin-rijders en tweede in het algemeen klassement.”

Voor Jenson lag het overigens wel heel erg voor de hand dat hij zou gaan racen. Zijn eerste woordje was ‘Audi’ (zijn moeder: “Echt waar, dat zei hij nog voordat hij mama of papa kon zeggen.”). Bovendien werd hij vernoemd naar oud-Formule 1-coureur Jenson Button (zijn vader: “Buttons stijl past bij wat wij leuk vonden en Button is van hard werken en pieken op het juiste moment. Dat doet Jenson ook.”).

Zijn wens om te gaan racen kwam uiteindelijk van hemzelf toen hij acht jaar oud was. Jenson: “Ik zei dat ik wilde gaan autoracen. Toen zeiden mijn ouders: dan moet je eerst gaan karten. Dat hebben we toen gedaan bij Kartcentrum Lelystad (KCL). Daarna ben ik in 2014 daar ook les gaan volgen. Dat was al redelijk snel, twee maanden nadat ik voor het eerst in een kart had gereden of zo.”

Dat de rijder van het Kart Academy-team die eerste keer in de kart heel leuk vond, laat zich dus wel raden. Maar wat vond de door HRSB.nl gesteunde rijder er dan precies zo leuk aan? “Het inhalen, de snelheid, het racen zelf, de adrenaline.” Al gauw na zijn lessen bij KCL volgden zijn eerste wedstrijden. Dat was in 2015. Inmiddels rijdt hij dus in de RK1-klasse, een competitieve en sterk bezette categorie in het NK.

Het afgelopen seizoen was zijn beste tot dusver. Dat smaakt uiteraard naar meer. “Het was eigenlijk nog een leerjaar. Uiteindelijk wil ik graag doorstromen naar een klassen met een motor van ID Engines, zoals Rookie 4 Shift.” Maar komend seizoen eerst nog een jaar racen in de RK1-klasse. Het doel is duidelijk, stelde Jenson. “Ik ga voor het kampioenschap!”

Ooit hoopt de talentvolle rijder te kunnen doorstromen naar de autosport. Daar is het hem tenslotte van het begin af aan om te doen geweest. Wil hij de Formule 1 halen om misschien wel met Max Verstappen te kunnen racen? “Nee, ik vind GT3-racen leuker. Het lijkt me leuker om in een team van coureurs te rijden. Zoals in de 24 uur van Le Mans. Die wedstrijd ooit rijden, is mijn droom!”

Jenson de Leeuw wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Holland Reklame en Standbouw BV, A27 Expotapijt BV, Cafetaria Twilight, Kartcentrum Lelystad, Rijvaardigheidscentrum Lelystad en De Weerd Tenten BV.

*
(Foto's: Bas Kaligis)

Advertentie