Sport

Jenson de Leeuw wederom Nederlands kampioen

Jenson de Leeuw is de nieuwe Nederlands kampioen in de ID Engines Shifter. Twee jaar na zijn titel in de ID Engines Junior kwam de leidende positie van de zestienjarige karter uit Zeewolde bij de afsluitende race in Eindhoven niet meer in gevaar.

Op het circuit van de Landsard moest de rijder van de Kartacademy genoegen nemen met de tweede plaats in het dagklassement, maar hij behaalde er wel zijn veertiende heatoverwinning van dit seizoen. En dus mocht hij nu wel de ereronde met de Nederlandse vlag rijden, iets wat er in 2020 vanwege corona niet inzat. De Leeuw genoot zichtbaar van zijn ronde, die hij met enkele fraaie donuts afsloot.

Jenson de Leeuw wederom Nederlands kampioen

De Leeuw reisde met een ruime voorsprong naar Eindhoven af en hoefde alleen te starten om Nederlands kampioen te worden. “Zo heb ik het niet benaderd, ik wilde ook hier alle drie de races winnen. Helaas is dat niet gelukt, maar het was wel meer dan genoeg om het kampioenschap binnen te halen en daar ben ik superblij mee. Het geeft toch ook een gevoel van opluchting. Hier rijd je een heel jaar voor. Iedereen begon op nul, maar direct vanaf de start van het seizoen heb ik de leiding gepakt. Naarmate het seizoen vorderde, kwam het kampioenschap steeds dichterbij en nu was het zover. Echt enorm gaaf!”

Het maken van de donuts had hij afgestemd met de organisatie. “Mensen vinden het leuk om te zien en ik vind het zeker ook leuk om te doen. Die Shifter heeft zo veel power. Ik heb dit jaar veertien van de achttien races gewonnen en Arthur Dontje van ID Engines vergeleek me ook al met Max Verstappen, die dit jaar al veertien races in de Formule 1 heeft gewonnen. Daar ben ik natuurlijk supertrots op.”

Hechte samenwerking

De Nederlandse titel is het resultaat van de hechte samenwerking met zijn vader en moeder. Vader Stephan was dit jaar geruime tijd ziek en moest enkele races missen. Dat maakte de titel extra speciaal. “Het is heel fijn dat hij er weer bovenop gekomen is en dat ik het samen met mijn moeder heb kunnen redden. Zo zie je dat mijn moeder ook een heel goede monteur is. Deze week stonden er al dozen in huis waar ik niet in mocht kijken. Ik wist niet wat ze bedacht hadden om het te vieren, maar ze hadden een groot spandoek en petjes geregeld. Echt heel leuk.”

Een emotionele moeder Elke omschrijft de Nederlandse titel als heel bijzonder. “In 2020 was hij al Nederlands kampioen in de ID Engines Junior, maar dat was in coronatijd en wij mochten er niet altijd bij zijn. Hij mocht toen ook niet met de Nederlandse vlag rijden. Daar heeft hij nu een beetje revanche voor genomen. Op het moment dat hij nu wel met de vlag mocht rijden, dacht ik wel even 'hier hebben we het allemaal voor gedaan'.”

Komend jaar gaat De Leeuw er alles aan doen om zijn titel in de ID Engines Shifter te prolongeren. “Ik wil mijn titel verdedigen, maar daarnaast heb ik ambities in de autosport. Helaas hebben we het budget nog niet rond. We zijn hard op zoek naar sponsoren. We denken nu aan een klasse bij de VRM, bijvoorbeeld de Ford Fiësta Sprint Cup of de Mazda MX-5 Cup.”

Foto: Bas Kaligis/RaceXpress.nl.

Advertentie