Sport

WK-koorts ver te zoeken in Amsteldiep

“Ach, volgend jaar staan we hier weer. Dan hebben we het WK en pakken we nog grootser uit”, sprak Danny van Schaik vorig jaar na de EK-uitschakeling van het Nederlands elftal nog beloftevol uit. Het Amsteldiep - voor de gelegenheid omgedoopt tot Oranjediep - was destijds al flink versierd, dus nu het WK in aantocht is, was de verwachting dat de voorbereiding wellicht al in volle gang zouden zijn.

Maar niets blijkt minder waar. Wanneer je het Amsteldiep betreedt, zou je niet zeggen dat Oranje over minder dan een week al in actie komt. De ploeg van bondscoach Louis van Gaal is zelfs al in Qatar en heeft zijn eerste trainingen in het oliestaatje al achter de rug. “Ik heb zelf ook niet echt het gevoel dat er een wereldkampioenschap voetbal voor de deur staat”, moet Van Schaik bekennen. “Wanneer zo’n WK in de zomer gehouden wordt, leef ik daar heel erg naartoe, maar nu heb ik dat minder.”

WK-koorts ver te zoeken in Amsteldiep

Dat is nog een understatement. Een klein rood-wit-blauw-slingertje bij één van zijn buren staat natuurlijk in schril contrast met hoe het er zestien maanden geleden in deze straat uitzag. Slingers, vlaggen, spandoeken, lampionnen, barbecues en een partytent maakten dit de gezelligste oranjestraat van Zeewolde. Maar nu? “Normaal gesproken zijn we daar ook wel redelijk op tijd mee bezig, maar dit jaar is het allemaal wat minder. En dat heeft er vooral mee te maken dat het zo laat in het jaar is.”

De wereldwijde kritiek op Qatar is voor Van Schaik niet de hoofdreden. “Daar houd ik mij persoonlijk niet zo mee bezig. Wat daar allemaal gebeurd is, is natuurlijk heel erg. Maar ik houd van voetbal, dus wanneer er zo’n toernooi voor de deur staat…..” Tijdens een zomer-WK is het over het algemeen mooier weer en zijn mensen vaker vrij van hun werk, waardoor ze meer buiten zijn, legt hij uit. “Het is nu ook nog wel aardig weer, maar om nu met de hele buurt buiten te barbecueën?”

Van Schaik weet ook dat het komend weekend al een stukje kouder wordt. “En je kunt ook geen open haard in zo’n tent neerzetten, want dan vliegt die tent in de fik.” Er wordt wel flink geklust, maar dan binnen. “De keuken moest eruit, dus laten we dan nu maar de keuken vervangen. Dat zouden we tijdens een zomer-WK niet kunnen doen, want dan kan ik de hapjes niet verzorgen.”

Het op de voet volgen van voetbalprogramma’s, het checken van het laatste voetbalnieuws, het speculeren over de beste opstelling; het is er allemaal nog niet bij. “En dat terwijl het volgende week al begint, hè. Of nee, aanstaande zondag….. Deze week al dus…. Moet je nagaan hoe ik ermee bezig ben.”

Zijn hoofd staat nu bij de keuken en een andere belangrijke gebeurtenis in het dorp. “Sinterklaas komt zaterdag aan in Zeewolde.” Maar vanaf maandag zit Van Schaik waarschijnlijk wel voor de televisie. “Ik ga wel proberen te kijken. Ik moet doordeweeks wel werken, maar die eerste twee wedstrijden beginnen om 17.00 uur, dus dan kan ik wel even lekker achter de tv gaan zitten. Als mijn vrouw het tenminste goed vindt.”

Deel dit bericht via socialemedia of WhatsApp
Advertentie