Sport

Zeewolde onderzoekt mogelijkheden voor kitesurfers

Het is mogelijk dat er op termijn ook gekitesurft kan worden in Zeewolde. De gemeente gaat met de Nederlandse kitesurfvereniging kijken naar de mogelijkheden om kitesurfen mogelijk te maken in zuidoost-Flevoland. Van oktober tot maart welteverstaan, omdat daarna de broedperiode van vogels aanbreekt.

Zeewolde zou een heel mooie aanvulling kunnen zijn op het kitesurfaanbod, legt Marco Bremmers uit. “Vooral omdat je bij een oostenwind tot op heden bijna nergens terecht kunt”, legt de Zeewoldense kitesurfer uit. “Aan de Noordzeekust heb je bij een oostenwind een zogeheten aflandige wind en mag er niet gekitesurft worden. Noord-Holland is dan nog een optie, maar verder houdt het qua kitesurfspots best wel gauw op.”

Zeewolde onderzoekt mogelijkheden voor kitesurfers

Bremmers is daarom “heel blij dat de gemeente Zeewolde enthousiast is”. De gemeente heeft wel moeten concluderen dat de eerste keuze bij het Tulpeiland “geen grote kans van slagen heeft vanwege aanwezige natuurwaarden en beschermde soorten in het kader van Natura 2000”, stelt wethouder Winnie Prins, en om die reden heeft het college besloten “om het haalbaarheidsonderzoek op een ander gebied te richten, namelijk de bestaande windsurfzone bij het Woldstrand”.

Deze zogeheten haalbaarheidsonderzoeken, samen met provincie, vogelbescherming en omgevingsdienst, zijn nodig om een vergunning aan te vragen voordat er daadwerkelijk recreatief gekitesurft kan worden in Zeewolde. Het is niet de bedoeling om er nu al te gaan kitesurfen.

Bremmers, die momenteel net als meerdere Zeewoldenaren kitesurft in Horst (zie foto), nodigt alle sportliefhebbers uit om te gaan kitesurfen. “Op verschillende kitesurfscholen worden lessen aangeboden en daar leer je de wind lezen en worden veiligheidsmaatregelen uitgelegd.” Bremmers hoopt in de toekomst met veel dorpsgenoten in kunnen gaan kitesurfen bij het Woldstrand in zijn eigen Zeewolde. (foto: Telstar Surf)

Advertentie