weer

De weersverwachting van Florian Polak tot 18 juni

Florian Polak geeft wekelijke een overzicht van de verwachting, zo ook weer deze zondag:
De zomer is naar een behoorlijk hogere versnelling geschakeld de afgelopen week. Afgelopen vrijdag werd het voor het eerst warmer dan 25°C in Zeewolde en konden we dus de eerste zomerse dag noteren. Vandaag lijken we ook meteen de eerste tropische dag te mogen noteren. Blijft het de komende week zo warm?

Vandaag is er veel ruimte voor de zon. In de middag ontstaan een aantal vriendelijke stapelwolken. Het blijft opnieuw droog. Onder invloed van de zonneschijn kan de temperatuur oplopen tot de tropische grens van 30°C! Er waait een vrij matige oost-zuidoostenwind die nog enige verkoeling biedt.

Het weeroverzicht tot en met vrijdag met op achtergrond bos en pluisjes van bomen

Maandag
Op maandag heeft de zon vrij spel, wolken zullen nauwelijks te zien zijn. Let wel weer even op de zonkracht, die is 6 tot 7. Dit betekent dat je binnen een kwartiertje al kan verbranden. De vrij matige tot matige wind draait overdag van het oost-zuidoosten naar het oost-noordoosten. Het wordt met 29°C opnieuw behoorlijk warm. De nachten worden vanaf maandag (gelukkig) wel weer wat koeler.

Dinsdag
Dinsdag draait de wind nog verder, naar het noordoosten. Hierdoor kan de temperatuur niet zover oplopen als de voorgaande dagen. Maar met 27°C is het nog steeds maar liefst 7°C te warm voor de tijd van het jaar. De zon kan de hele dag relatief ongehinderd schijnen, er is niet of nauwelijks bewolking te vinden aan de hemel. De vrij matige wind draait van het oosten naar het noordoosten.

Woensdag
Op woensdag komt er in de loop van de dag meer bewolking opzetten vanuit het oosten. Het is op dit moment nog onzeker of de bewolking uitgroeit tot (onweers-)buien, maar dit is niet helemaal uit te sluiten. Het zou voor het eerst sinds 16 mei zijn dat er neerslag valt in Zeewolde. Maar op dit moment ga ik ervan uit dat het “gewoon” droog blijft. De temperatuur loopt op tot zo’n 26°C. De wind draait overdag van het oosten naar het noordoosten en wordt bovendien matig van kracht, windkracht 4, wat voor wat extra verkoeling zorgt.

Donderdag
Ook op donderdag is er een kleine neerslagkans. We zien een afwisseling van zon en wolken. De wolken kunnen lokaal uitgroeien tot een bui, maar waar precies is nog onzeker. Het kwik stijgt opnieuw naar een zomerse waarde van 25°C. Belangrijk verschil met de vorige dagen, is dat de luchtvochtigheid hoger ligt. Het zal dus waarschijnlijk een beetje benauwd en drukkend aanvoelen. De wind draait iets verder naar het noorden en blijft vrij matig tot matig van kracht.

Vrijdag
Op vrijdag draait de wind naar het noorden tot noordwesten, waardoor de temperatuur iets verder naar beneden gaat. Maar met 23°C is het nog steeds iets te warm voor de tijd van het jaar. Er is bovendien veel ruimte voor de zon, dus absoluut geen onaardig weer! We zien opnieuw een kleine kans op regen.

Weekend
In en na het weekend bestaat er opnieuw wat onzekerheid in de windrichting. Als de wind uit een noordelijke richting komt, maakt een kleine verandering in windrichting een behoorlijk verschil in temperatuur. Het lijkt erop dat de wind gaat schommelen tussen noord-noordwest en noord-noordoost. Dit levert temperaturen op rond 25°C. Draait de wind iets verder naar het oosten, dan kan de temperatuur weer oplopen tot de 30°C of zelfs nog iets meer. Neerslag van betekenis mogen we niet verwachten en dus loopt het neerslagtekort onverminderd op. Een fijne week en tot over twee weken!