weer

Het weerbericht tot 18 mei door Florian Polak

Het weer is ons in het hemelvaartweekend goed gezind! We hebben al een paar heerlijke dagen achter de rug, met veel zonneschijn en aangename temperaturen. Blijft dit weertype aanhouden, of is er een verandering op komst? Florian Polak vertelt het:

Vandaag heb ik speciaal voor alle moeders een mooie, droge dag geregeld, met temperaturen die oplopen tot een zomerse 25°C. De zon schijnt vanochtend redelijk ongehinderd door een dikke laag hoge bewolking heen. In de middag ontstaan er ook wat stapelwolkjes, waardoor de zon het iets moeilijker krijgt. De wind is matig uit het oosten (3-4 Bft).

Het is zaak om te genieten van het droge weer, want daar gaat vanaf maandag verandering in komen. In de ochtend is er nog ruimte voor de zon, maar in de middag trekken een aantal buien met kans op onweer en windstoten over Nederland en mogelijk over Zeewolde. De 23°C op de thermometer zal behoorlijk klam aanvoelen. De wind draait naar het zuiden.

Het weeroverzicht tot en met vrijdag met op achtergrond stille kern en wit bewolkte lucht

Dinsdag is voor een groot deel een kopie van maandag. In de ochtend is het droog, met zonneschijn. In de loop van de middag kan er een onweersbui overtrekken. Het is met 25°C opnieuw een zomerse dag (wel weer klam). De wind is matig vanuit het zuidoosten.

Woensdag is nog onzeker, een regengebied (hoort bij een koufront) lijkt Nederland te bereiken. Op dit moment ga ik ervan uit dat de regen ten zuiden van Zeewolde blijft. In dat geval blijven wij in de warme lucht en wordt het zo’n 23°C. Maar op deze termijn kan het koufront ook nog best een paar 100 kilometer verschuiven en wel boven Zeewolde uitkomen. Mocht het inderdaad een groot deel van de dag regenen, dan komt de temperatuur niet verder dan een graad of 16-17. De wind waait zwak tot vrij matig en draait naar het westen.

In de nacht naar donderdag kan er mist ontstaan, dit lost snel weer op. Donderdag overdag moeten we rekening houden met een aantal buien, met kans op onweer. Met 20°C hebben we normale temperaturen voor half mei. Er staat maar weinig wind.

Ook vrijdag lijkt geen droge dag te worden, met opnieuw kans op (onweers)buien. De temperatuur komt uit op 21°C. De wind waait matig vanuit het noorden.

Als we verder kijken, zien we dat de temperatuur tussen 15 en 20°C uitkomt. Het wisselvallige weerbeeld met vooral in de middag kans op (onweers)buien houden we waarschijnlijk vast. Een fijne week gewenst en tot de volgende keer!