weer

Het weerbericht tot 12 mei door Florian Polak

We hebben een zomerse week achter de rug. Voor de onweerliefhebbers (zoals ikzelf) was er ook genoeg te beleven, met op dinsdag, woensdag en donderdag behoorlijk felle onweersbuien. Op vrijdag kwamen we echter weer in de koudere lucht en was het 10°C kouder dan op donderdag! Keert het warme weer terug, of houden we normale temperaturen voor deze tijd van het jaar?

Vandaag is het 5 mei, Bevrijdingsdag. Het is overwegend bewolkt en vanmiddag kunnen er een paar kleine buien ontstaan, die ook Zeewolde kunnen aandoen (al verwacht ik het niet). De zon laat zich af en toe zien bij een temperatuur die oploopt tot 16 à 17°C, heel normaal voor begin mei. In eerste instantie is de wind matig vanuit het zuidwesten, later vandaag draait de wind naar het noorden.

Maandag kunnen we in de ochtend nog genieten van wat zonneschijn, in de middag wordt het bewolkt, met regen die vanuit het zuiden dichterbij komt.

Het weerbericht tot 12 mei door Florian Polak

De regen houdt halt over het zuiden van Nederland en bereikt Zeewolde waarschijnlijk dus niet. De temperatuur gaat in de lift en komt uit op 19°C. De wind is zwak tot matig en draait naar het oosten tot noordoosten.

Vanaf dinsdag komen we meer en meer onder invloed van een hogedrukgebied, wat betekent dat de neerslagkansen verder omlaag gaan. Op dinsdag krijgen we al een droge dag voorgeschoteld en zien we een afwisseling van zon en wolken. Doordat de wind naar een iets koelere noord-noordwesthoek draait, zakt de temperatuur iets tot maximaal 17°C.

Woensdag is op dit moment nog onzeker. Het ene model gaat voor stralend weer en 20°C, de anderen voor wisselvallig weer met een aantal buien en een temperatuur van 16°C. Dit laatste scenario acht ik het meest waarschijnlijk op dit moment, maar laten we hopen op stralend weer! Het heeft allemaal met de windrichting te maken, die mogelijk iets meer noordwest draait. Hierdoor komt de Noordzee in onze aanvoerrichting en wordt de lucht een stuk vochtiger.

Donderdag lijkt wel helemaal droog te blijven. We zien een afwisseling van zon en vriendelijke wolken. Het kwik stijgt tot een aangename 18°C. De wind draait iets meer naar het noord-noordwesten.

Ook vrijdag lijkt een droge dag te worden, al kan ik een enkele bui niet helemaal uitsluiten. 19°C het eindstation van de temperatuur. De wind waait zwak tot vrij matig vanuit het noorden.

Als we verder kijken, blijven de neerslagkansen komend week relatief klein. Zon en wolken wisselen elkaar af bij een temperatuur die stijgt tot rond 20°C. Na volgend weekend lijkt de wisselvalligheid weer terug te keren en de temperatuur omlaag te gaan. Een fijne week gewenst en tot de volgende keer!