weer

Het weerbericht tot 23 september door Florian Polak

De tropische periode ligt inmiddels (gelukkig) achter ons. Het mooie weer ging echter onverminderd door de afgelopen dagen. Gisteren steeg het kwik zelfs weer bijna tot een zomerse waarde van 25°C. Blijft de nazomer voortduren, of neemt de herfst het heft in handen? Florian neemt het weer van komende week met je door!

Vanochtend trekt er vanuit het zuiden een regengebied over Zeewolde. Vanmiddag wordt het droog en helemaal aan het einde van de middag breekt de zon langzaam door. De temperatuur loopt op tot een graad of 23. De relatieve vochtigheid is echter hoog vandaag, het zal dus behoorlijk klam of drukkend aanvoelen. De noordoostenwind is eerst matig, maar draait overdag naar het zuiden en wordt dan zwak.

Het weeroverzicht van 18 tot 23 september met een foto van ondergaande zon over een landschap

Maandag kan er in de vroege ochtend een enkele (onweers-)bui overtrekken. De temperatuur loopt weer vrolijk op tot 23°C en we zien overdag een afwisseling van zon en wolken. De zuid-zuidwestenwind waait wel een stukje harder en is matig van kracht (4 Bft). In de avond en nacht trekt een koufront over die de warme lucht verdrijft, bij de passage kunnen weer een aantal (onweers-)buien overtrekken.

Dinsdag komen we onder invloed van een lagedrukgebied. De dag begint nog droog met ruimte voor de zon, maar in de loop van de dag gaat het vanuit het westen regenen. Met 18°C is het een stuk koeler dan de voorgaande dagen. De wind trekt flink en wordt matig tot vrij krachtig vanuit het zuidwesten (4-5 Bft). Windstoten kunnen oplopen tot 65 km/u (aan de kust tot 100 km/u). Kortom, we gaan van (na)zomer naar herfst binnen een dag.

Woensdag lijkt droog te verlopen, al is een enkele bui niet uitgesloten. De zuidwestenwind waait vrij krachtig, met opnieuw windstoten tot 65 km/u. Het kwik stijgt, doordat het droger is, tot 22°C.

Donderdag zien we veel onzekerheid in de timing van een regenzone (koufront) die van west naar oost over Nederland gaat trekken. Gebeurt dit overdag, dan komt de temperatuur niet verder dan 19°C. Trekt de regenzone in de nacht naar vrijdag pas over, dan kan de temperatuur nog tot 22°C klimmen. Ik ga voorlopig van het eerste scenario uit. De wind is matig en draait iets richting het zuiden.

Op vrijdag kunnen er een aantal (onweers-)buien overtrekken. De temperatuur loopt op tot 19°C, wat precies normaal is voor de tijd van het jaar. De wind draait weer iets naar het zuidwesten en is matig.

Als we verder kijken, zien we dat de temperatuur iets rond 20°C blijft uitkomen. Hogedruk lijkt de overhand te nemen, waardoor neerslagkansen flink afnemen en de zon zich goed laat zien. Kortom, prima herfstweer! Ik ga een weekje op vakantie en zie jullie graag weer over twee weken, tot dan!