weer

Het weerbericht tot 6 januari 2024

Het laatste weerbericht van 2023 door Florian Polak:"Nog één dag en 2023 zit er alweer op. Het was een bijzonder jaar op weergebied, zo was 2023 het natste en warmste jaar sinds het begin van de metingen. 1 januari is de start van een nieuw jaar, maar voor mij ook van een nieuwe baan.

Vanaf morgen start ik als weerman bij het KNMI, een droom die uitkomt! Geen zorgen, de Zeewoldense weerberichten blijf ik ook gewoon schrijven. Goed, terug naar de orde van de dag; hoe ziet het weer eruit in de eerste week van 2024?

Vandaag staat in het teken van regen en wind. Verspreid over de dag trekken er een aantal buien over.

Het weekoverzicht tot 5 januari met vuurwerk op de achtergrond

In de middag wordt het even wat droger en kan de zon zich kort laten zien. Verder staat er een stevige zuid-zuidwestenwind (5 Bft). Het wordt 10°C. Rond de jaarwisseling is het een graad of 8, regent het waarschijnlijk licht en staat er een windkracht 5, met windstoten tot 60 km/u.

Maandagochtend trekken er een aantal buien over, maar in de middag is het zo goed als droog en laat de zon zich ook zien. De temperatuur loopt op tot 8°C. De wind is matig tot vrij krachtig vanuit een zuidwestelijke richting (4-5 Bft). In de avond komt een lagedrukgebied naderbij en gaat het regenen.

Dinsdag is door het lagedrukgebied nog erg onzeker. In eerste instantie regent het, dan lijkt het even droog te worden, maar de middag ziet er nat uit. De wind draait naar het zuiden, waardoor warme lucht wordt aangevoerd. Met 12°C is het 6°C warmer dan normaal. In de avond trekt de wind verder aan, met windstoten tot 75 km/u.

Woensdag draait de wind weer terug naar het zuidwesten. Ook deze dag ziet er niet droog uit en de zon heeft het moeilijk. De temperatuur komt weer in de dubbele cijfers en stijgt tot 9°C.

Donderdag zou het in de ochtend nog droog kunnen zijn, maar in de middag trekt opnieuw een regengebied over Zeewolde. Toch kan de zon zich ook nog laten zien. Opnieuw stijgt het kwik tot 9°C. De wind zwakt eindelijk iets af en is vrij matig van kracht (3 Bft).

Op een enkele bui na lijkt vrijdag redelijk droog te gaan verlopen, al overheerst de bewolking wel. Het wordt ongeveer 8°C. Dit alles bij een vrij matige zuidwestenwind.

Als we verder kijken, lijkt het een en ander te gaan veranderen. De wind lijkt naar het oosten te draaien, waardoor zowel de neerslagkans als de temperatuur daalt. Ik zou ervoor tekenen, maar laten we rustig afwachten. Ik wens jullie een fijne jaarwisseling en al het goeds voor 2024! Dat het een mooi jaar mag worden."