weer

Het weerbericht van Florian Polak tot 25 januari

We hebben opnieuw een mooie winterweek achter de rug, waarin de wereld een aantal keer wit kleurde. Gisteren draaide de wind echter langzaam naar het zuiden. Dit betekent dat warmere lucht vanuit het zuiden richting Zeewolde komt. Komende week ziet er meer herfstachtig uit dan winters.

Vanochtend trekt een storing van west naar oost over Nederland. De neerslag kan in de vorm van ijzel vallen, met dus kans op gladheid! De meeste neerslag is echter al gevallen. De temperatuur ligt eerst nog rond het vriespunt, maar loopt geleidelijk op naar 8°C tegen middernacht. De wind is vrij krachtig (5 Bft).

In de nacht naar maandag en maandagochtend gaat het onder invloed van storm Isha hard waaien. Aan de kust zou het officieel tot storm kunnen komen (één volledig uur 9 Bft).

Het weeroverzicht tot en met vrijdag met op de achtergrond een foto van Richard Maas van het atol in Zeewolde in de sneeuw

In Zeewolde komt er een windkracht 6 te staan, met windstoten tot 85 km/u. In de ochtend hebben we naast veel wind ook te maken met regen. In de middag wordt het droog, komt de zon tevoorschijn en neemt de wind iets af (4-5 Bft). De temperatuur stijgt tot in de dubbele cijfers.

Dinsdag is er in de ochtend nog ruimte voor zon, maar later op de dag trekt een groot regengebied over Zeewolde. De regen hoort bij een warmtefront, waardoor de temperatuur nog verder omhoog gaat en op 12°C uitkomt (pas laat in de avond). Dit is het dubbele van wat we mogen verwachten in eind januari. De zuid-zuidwestenwind is eerst matig en wordt later vrij krachtig. Kortom, een herfstachtige dag.

Woensdag lijkt zowaar droog te blijven. We zien een afwisseling van zon en wolken. Tot zo ver het goede nieuws, want er kan op woensdag opnieuw veel wind komen te staan. De westenwind is (vrij) krachtig en windstoten kunnen oplopen tot 80 km/u. Het wordt zo’n 11°C.

Donderdag zwakt de wind af en draait naar het zuiden. We doen met 9°C een stapje terug qua temperatuur (maar nog steeds te zacht). Bewolking overheerst en later op de dag kan er regen vallen.

Vrijdag kan het eerst een tijdje regenen, maar vanuit het noordwesten komt de zon er waarschijnlijk ook bij. De wind draait naar een noordwestelijke richting en de temperatuur loopt op tot 10°C.

Als we verder kijken, lijkt het erop dat we met iets droger weer te maken gaan krijgen. De temperatuur komt overdag tussen 5 en 10°C uit en zakt in de nacht richting het vriespunt.