weer

Weeroverzicht van de lente van 2023

Het zal veel mensen niet zijn ontgaan, maar het voorjaar van 2023 was bijzonder nat. Op het gebied van temperatuur en zonneschijn verliep de lente wel heel normaal. De gemiddelde temperatuur in Zeewolde bedraagt 9,5 graden tegen 9,5 normaal en de zon scheen 569 uur tegen 573 gebruikelijk.

Met een gemiddelde temperatuur van 9,5°C tegen een langjarig gemiddelde van 9,5°C was de lente heel gemiddeld. Dit kwam vooral door de maand april, die met een gemiddelde temperatuur van 8,3°C tegen normaal 9,5°C behoorlijk koel was. Maart was iets zachter dan normaal met een gemiddelde temperatuur van 6,8°C tegen normaal 6,0°C. Mei week niet af van het langjarig gemiddelde met 13,2°C tegen normaal 13,2°C.
De eerste dag van de lente was ook meteen de koudste. In Zeewolde daalde het kwik die dag tot -3,8°C. Tot een warme dag (maximumtemperatuur van 20,0 °C of hoger) kwam het deze lente in Zeewolde pas op 4 mei.

Het maandoverzicht van de lente met temperatuur, regen en zon tov normaal

Normaal mogen we in april al vier tot vijf warme dagen verwachten. Tot een zomerse dag (maximumtemperatuur van 25,0°C of hoger) kwam het in Zeewolde het gehele voorjaar niet. Normaal hebben we in Zeewolde de eerste zomerse dag rond 16 mei.
De lente telde in totaal elf vorstdagen (minimumtemperatuur onder 0,0°C), veertien warme dagen (allemaal in mei) en geen zomerse dagen. Normaal zijn dit er ongeveer twaalf, veertien en vier.

Lokale Omroep Zeewolde Uw nieuwsbron uit Zeewolde

Neerslag

De lente was zeer nat met in Zeewolde 265,5 millimeter neerslag. Bij het dichtbijgelegen KNMI weerstation in Lelystad werd 217,6 mm geregistreerd, tegen een langjarig gemiddelde van 158 millimeter.
Zowel maart als april waren zeer nat. Maart telde in Zeewolde 102,59 (Lelystad 76,1) tegen 53 millimeter normaal en in april viel 85,59 (Lelystad 74,1) millimeter tegen 43 millimeter normaal. Dat Lelystad al zoveel afwijkt van Zeewolde, geeft goed aan dat de buien redelijk lokaal vielen.
Mei begon ook nat met op veel dagen een aantal flinke (onweers-)buien. Halverwege de maand werd het echter droog. De maand eindigde iets te nat met in totaal 68,32 millimeter neerslag (Lelystad 67,4) tegen 59 millimeter normaal.
Het neerslagtekort schommelde lang rond de 0-waarde. Sinds half mei is er echter geen druppel meer gevallen in Zeewolde en dus loopt het neerslagtekort snel op. Aan het einde van de lente was het neerslagtekort ruimt 50 mm, vergelijkbaar met het extreem droge jaar 2018.
Lokale Omroep Zeewolde Uw nieuwsbron uit Zeewolde

 

Zonneschijn

De lente week met 569 uren zon nauwelijks af van het langjarige gemiddelde van 573 uur. Maart was vrij somber met 119 uren zon tegen 151 uur normaal. April week niet veel af van het langjarig gemiddelde met 196 uur zon tegen 197 uur normaal. Dat we het normale aantal zonuren deze lente hebben gehaald, komt vooral op het conto van de laatste twee weken van mei, waardoor mei in zijn geheel zonniger was dan normaal met 254 uur tegen normaal 225 uur.

Lokale Omroep Zeewolde Uw nieuwsbron uit Zeewolde