weer

Weeroverzicht van de maand juli 2023

Juli 2023 was nat, maar normaal qua temperatuur en zonneschijn

De tweede maand van de zomer gaat de boeken in als iets te koud. Toch verliep de maand waarschijnlijk warmer dan veel mensen is bijgebleven. Zo verliepen de Havendagen bijvoorbeeld bijzonder warm. Maar al met al zorgde een zuidwestenwind voor wisselvallig en vrij fris weer. Sprongen er nog andere dingen uit in weerkundig opzicht?

Het maandoverzicht met temperatuur, regen en zon op een achtergrondfoto van Robinotof

Temperatuur

De maand kende een afwisseling van koudere en warmere periodes. De maand begon koel (ongeveer 20°C) en nat onder invloed van een lagedrukgebied boven Scandinavië.

Op 5 juli kreeg Nederland te maken met storm Poly, één van de zwaarste zomerstormen in ruim 50 jaar. Het KNMI gaf code rood af voor Flevoland. In Lelystad, het dichtstbijzijnde weerstation van het KNMI, piekte de wind tot 100 km/u. Op de Houtribdijk stond windkracht 11 en was 131 km/u de maximale windstoot. In Den Helder mat men zelfs een windstoot van 146 km/u! Het werd in Zeewolde die dag niet warmer dan 16,4°C.

Vanaf 6 juli kwamen we onder invloed van een hogedrukgebied boven de Baltische Zee, waardoor het weer bij ons opknapte. De wind draaide naar het oosten en we kwamen in een warmere en drogere aanvoerrichting terecht. Op vrijdag 7 juli, de eerste dag van de Havendagen Zeewolde, noteerden we de eerste zomerse dag van de maand (>25,0°C). De rest van het weekend verliep tropisch. Later op zondag 9 juli werd de hete lucht verdreven door stevige onweersbuien met hagel en (zware) windstoten. De organisatie van de Havendagen besloot om het evenement eerder te stoppen. Hulde voor dit besluit, het risico was gewoon te groot!

We verbleven nog een paar dagen in warme lucht, met temperaturen boven normaal. Op 11 juli werd het in Zeewolde bijna opnieuw tropisch warm, waarna een koufront de warme lucht definitief verdreef. Temperaturen lagen rond het klimatologische gemiddelde in de week hierna, bij een wisselvallig weertype.

Vanaf 19 juli draaide de wind naar het westen tot noordwesten. Hierdoor leverden we weer iets in qua temperatuur en kwamen we uit rond 20°C. Bovendien bereikten enkele storingen onze regio, en liep het neerslagtotaal gestaag op. Op 28 en 29 juli hadden we een kort intermezzo met fraaier weer. De maand eindigde zoals deze begon, met een zeer natte en sombere laatste dag, bij temperaturen van nog geen 20°C.

Alles samenvattend verliep juli vrij normaal wat de temperatuur betreft. De gemiddelde temperatuur is 18,0 graden tegen een normaal van 17,8 graden (in het tijdvak 1991-2020). Juli 2023 telde in Zeewolde 24 warme dagen (met een maximumtemperatuur van minstens 20,0°C). We noteerden zes zomerse dagen (met een maximumtemperatuur van minstens 25,0°C), tegenover normaal 8. Twee dagen verliepen tropisch (met een maximumtemperatuur van minstens 30,0°C), wat normaal is.

Lokale Omroep Zeewolde Uw nieuwsbron uit Zeewolde

Neerslag

Met 126,75 millimeter neerslag tegen een langjarig gemiddelde van 88 millimeter was de maand te nat. De maand werd gekenmerkt door een veelal wisselvallig weerbeeld. Het kwam op 19 dagen tot regenval in Zeewolde. Drie dagen sprongen eruit qua regen. Allereerst, 5 juli. Het was de dag dat storm Poly overtrok. Poly zorgde niet alleen voor veel wind, maar ook voor ruim 12 mm regen in Zeewolde. 27 juli was ook een behoorlijk sombere dag. De zon liet zich niet zien, het regende langdurig. De regenmeter gaf uiteindelijk aan dat er ruim 21 mm regen was gevallen. Maar het kon nog erger. We sloten de maand juli in stijl af op de laatste dag van de maand. De regenmeters liepen nog net niet over; er viel maar liefst 48,5 mm! Ter vergelijking, dat is meer dan 3x zoveel als we in de héle maand juni hebben gehad!

Lokale Omroep Zeewolde Uw nieuwsbron uit Zeewolde

Zonuren

Met 212 uur zon tegen 222 normaal in Lelystad (dichtstbijzijnde KNMI meetstation voor Zeewolde) was de maand juli iets somberder dan normaal. We hebben eigenlijk maar één zonnige periode gehad in juli, de periode van 6 t/m 10 juli (met uitzondering van 9 juli). Op 1, 5, 22, 23, 27 en 31 juli zagen we de zon niet tot nauwelijks. Het is al de vierde maand dit jaar waarin we minder zon zien dan normaal, na januari, maart en april. De maand juni verliep dan weer record zonnig. Misschien zijn we wel een beetje verwend geraakt na de record warme en zonnige maand juni …

Lokale Omroep Zeewolde Uw nieuwsbron uit Zeewolde