Het thema rondom de activiteitenweek op de Levant is ’80 jaar vrijheid’. Elke dag krijgen de verschillende klassen activiteiten aangeboden. Woensdag was het de beurt aan de tweede klassen. Ze hebben een lezing bijgewoond van een veteraan, zijn op de fiets langs alle vliegtuigmonumenten gefietst en gingen daarna een poster maken over ‘80 jaar vrijheid’.
Hoe de brandweer precies in het plaatje van vrijheid past, is onduidelijk. Maar gezien de sfeer in en rondom de kazerne, is het een zeer welkome activiteit. ‘‘Leuk om een keer wat anders te doen dan les te krijgen’’, vertelt een leerling.
Er lopen woensdag dus zo’n 125 leerlingen van de Levant rond op de kazerne, opgedeeld in groepen van ongeveer 35 leerlingen. En deze groep wordt weer verdeeld over drie kleinere groepen.
De eerste groep start met een presentatie van Harold over wat de brandweer doet en wat het werk inhoudt. Hij begint met de vraag of iemand ooit brand heeft meegemaakt. Dat kan erg veel indruk maken, legt Harold uit. De leerlingen tonen zich onder de indruk van het materieel dat ingezet wordt door de brandweer.
De vraag hoeveel een brandweerman- of vrouw nou verdient kan natuurlijk niet ontbreken. Maar die vraag is snel beantwoord. De brandweer Zeewolde werkt namelijk uitsluitend met vrijwilligers. Behalve een kleine vrijwilligersvergoeding doen zij dit werk volledig belangeloos. Momenteel werken er 28 vrijwilligers bij de brandweer Zeewolde. Dit moeten er eigenlijk 32 zijn. De brandweer is dus altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers.
De tweede activiteit heeft alles te maken met de voertuigen en materiaalkennis. De leerlingen krijgen uitleg over de uitrusting van de brandweerauto. Er past 2400 liter water in een auto. Dat lijkt veel maar aangezien één slang per minuut 500 liter water verwerkt is dat binnen de kortste keren op. Aan het eind mogen de leerlingen zelf de brandweerslangen bedienen. Dat eindigt voor veel van hen met doorweekte kleding en grote hilariteit.
Tenslotte wordt er plaatsgenomen in de ‘huiskamer’. Hier krijgen ze uitleg over rookontwikkeling, risico’s in huis, rookmelders en de gevaren van opladers en accu’s. Ze leren ook waarom alleen een oplader in het stopcontact laten zitten al gevaarlijk kan zijn. Dit maakt veel indruk: ‘‘Ik heb altijd twee opladers erin zitten zonder telefoon eraan’’, merkt een leerling op.
De activiteit eindigt met rook, veel rook! In de eerste fase wordt er een kleine hoeveelheid rook de kamer ingeblazen, zo kunnen de leerlingen zien hoe lang het eigenlijk duurt voordat de rookmelder afgaat. Daarna wordt de hele kamer ondergedompeld in rook. ‘‘Ik zie letterlijk niemand meer!’’, roept iemand. Er wordt een apparaat gebruikt om vuur na te bootsen, maar dat vuur is amper zichtbaar door de vele rookontwikkeling.
‘‘Leuk, dingen uit proberen en hoe het werkt”, zegt een van de leerlingen na afloop. ‘‘Ik geef een 8 van de 10, twee punten minder omdat ik natgespoten ben’’, vertelt een andere leerling. “Ik vond de meneer die over de geschiedenis praatte leuk, maar ook het natspuiten en ook de rook. Dus maak er toch maar een 10 van de 10 van!’’
Interesse in de brandweer? Voor meer informatie kun je kijken op de website: https://www.brandweer.nl/kazerne/zeewolde/.