Zeewolde

'Meer zicht' op jongeren dankzij Jeugd- en Jongerenwerk Zeewolde

Lars Oostland en Andries van Essen zijn sinds vorig jaar actief als Jeugd- en Jongerenwerkers in Zeewolde. In Zeewolde Kiest deelden zij hun bevindingen en benadrukten zij het belang van hun aanwezigheid voor (de jongeren van) Zeewolde.

In hun eerste jaar - Lars is gestart in mei 2021 en Andries kwam erbij in september - is onder meer jongerencentrum de Eclips heringericht en geopend, zijn waardevolle contacten gelegd en mooie activiteiten georganiseerd. “We zijn er zonder aanname ingestapt”, vertelde Lars, die zelf voorheen tien jaar werkzaam was in Nijkerk als jongerenwerker.

Hun eerste jaar gebruikten zij vooral om te investeren in relaties.

'Meer zicht' op jongeren dankzij Jeugd- en Jongerenwerk Zeewolde

“Er komen veel jongeren bij ons binnen”, merkte Lars. Met allerlei verhalen, gaf Andries aan. Het viel hem op dat Zeewoldense jongeren “heel openhartig” zijn en hen onder meer toevertrouwde “moeite” te hebben hun schooltijd tot een leuke tijd te maken.

Daarom doen Lars en Andries hun best de jongeren een plaats te bieden en voor hen leuke activiteiten te organiseren. “Als je ze een beetje kietelt, komen ze wel”, constateerde Lars. “Maar die investering kost tijd en moeite.” Die hebben ze erin gestoken en dat werpt zijn vruchten af. Andries: “Jongeren weten ons nu wel te vinden”, merkte Andries. Dat zorgt ervoor dat zij ook “meer zicht” krijgen op de jongere doelgroep en jongeren “gezien en gehoord” worden.

Eén van de komende activiteiten is de BeachBios volgende week vrijdag (23 september), die is georganiseerd in samenwerking met de Scholierenraad.

Audio fragment(en)

Advertentie