Zeewolde

Bewoners Coloriet ontvangen weer bezoek

Zorgorganisatie Coloriet versoepelt gefaseerd de bezoekregeling van alle vijf de woonzorgcentra. Iedere bewoner die dat wil mag op afspraak één vaste bezoeker ontvangen. Coloriet de Hoven in Lelystad bijt op 27 mei het spits af. Bestuurder Aukje Reinders: ‘Wij hebben samen met bewoners en familie uitgekeken naar de versoepeling. Wij weten hoe waardevol bezoek is voor bewoners en hun naasten en zagen dat het zo gemist werd.’

In de eerste week van juni staan Coloriet de Regenboog in Dronten, Coloriet de Sfinx in Zeewolde en Coloriet Laarhof in Lelystad weer bezoek toe. Daarna volgt Coloriet Laarstaete in Lelystad.

Bewoners Coloriet ontvangen weer bezoek

Zo kan per locatie van elkaars ervaringen geleerd worden. Bezoek vindt wel plaats volgens de RIVM-richtlijnen en strikte instructies van de desbetreffende locatie.

Blij elkaar weer te zien

‘Het is fijn dat deze versoepeling mogelijk is’, zegt een van de zorgmedewerkers van Coloriet de Hoven. ‘Bewoners en hun naasten zijn blij elkaar weer te zien, soms met tranen van blijdschap. Over en weer worden verhalen en ervaringen uitgewisseld. Het weerzien doet iedereen goed en is toch anders dan de alternatieve tent- of tuinbezoeken. Familie ziet bijvoorbeeld de vele geschreven kaarten die hun dierbare heeft ontvangen. Dat geeft een goed gevoel.’

Kleurrijke oplossingen

Vooraf aan de versoepeling van de bezoekregeling konden naasten de bewoners bezoeken via een tuinbezoek, tent ontmoeting of hekkletsen. Een zeer gewaardeerde alternatieve manier van contact die Coloriet voorlopig nog aanbiedt voor de andere familieleden, omdat ook zij hun naasten willen bezoeken. Ook zijn in de tussentijd kleurrijke oplossingen ontstaan, zoals beeldbellen, het tv-programma ‘Lieve opa, lieve oma’ en spandoeken met lieve boodschappen.

Activiteiten

Ondanks dat er geen bezoek was en vrijwilligers niet konden helpen bij activiteiten, konden bewoners zich wel vermaken. Coaches welzijn hebben activiteiten geregeld op de huiskamers en in de binnentuin. Zo waren er muzikale raamoptredens en werd er in de binnentuin op 1,5 meter bewogen op muziek. Maar de meeste mensen keken er toch naar uit om weer bezoek te ontvangen in hun eigen kamer waar zij in privacy met elkaar kunnen bijpraten.

Evalueren

Coloriet is erg blij met deze eerste versoepeling van de bezoekregeling en evalueert na 2 weken of er vaker bezoek mogelijk is, of bezoek met meer mensen mag en wat de ervaringen zijn. Hoewel bezoek bijdraagt aan de kwaliteit van leven van de bewoners en hun naasten, blijft het bieden van veilige zorg natuurlijk voorop staan. Wanneer er nieuwe besmettingen in Flevoland zijn, kan het zijn dat de bezoekregeling tijdelijk teruggedraaid moet worden.

Foto: Coloriet

Advertentie