Zeewolde

BMW levert megabatterij voor windpark Zeewolde

Jammer toch: als de wind hard waait, draaien windmolens soms voor niets. De windenergie die dan opgewekt kan worden, is namelijk te veel voor het stroomnet
en gaat verloren. Dat probleem gaat Nuon oplossen. Door 88 batterijen uit de BMW i3 te koppelen, ontstaat een megabatterij bij het Prinses Alexia Windpark.
Daar slaan we het overschot in op, zodat het gebruikt kan worden als het stroomnet de energie wél nodig heeft.

BMW levert megabatterij voor windpark

Nuon investeert in de opwekking van duurzame energie door wind en zon. ‘Use it or lose it’; was altijd het duivelse dilemma voor duurzame energiebronnen zoals zon en wind. Megabatterijen helpen om pieken en dalen in het stroomaanbod op te vangen en beter af te stemmen op de vraag van het stroomnet. Zo creëren we steeds meer mogelijkheden en stabiliteit voor het gebruik van groene stroom. 

Drie megawatt bij Prinses Alexia Windpark

Samen met BMW en Alfen lanceert Nuon op woensdag 28 juni de superbatterij bij het Prinses Alexia Windpark in Zeewolde. BMW levert de batterijen, Alfen levert het opslagsysteem. Met drie megawatt wordt het de grootste batterij die we in Nederland hebben en bovendien is het pas een eerste stap. De batterij wordt de komende tijd uitgebreid tot twaalf megawatt: dat zijn acht zeecontainers vol batterijen en elektronica! 

Nuon en moederbedrijf Vattenfall zetten hiermee een belangrijke stap voorwaarts in het realiseren van hun duurzame ambitie om in 2050 klimaatneutraal te zijn. “Op deze schaal is het uniek”, vertelt projectmanager Boudewijn Tjeertes van Nuon: “Hiermee kunnen we duurzaam opgewekte energie eindelijk flexibel inzetten en wordt er niets meer verspild. En we denken verder: we maken bijvoorbeeld ook plannen om een batterij in een woonwijk te plaatsen waar veel huizen met zonnepanelen zijn. Zo kunnen de wijkbewoners hun overdag opgewekte zonneenergie dan ook gebruiken als ze thuiskomen en ‘s nachts de auto willen opladen. Want nu gebeurt dat dan nog vaak met grijze stroom omdat het dan donker is”. 

Advertentie