Zeewolde

Boom van het jaar staat niet in Horsterwold

De Koningsboom in het Horsterwold bij Zeewolde is niet verkozen tot de boom van het jaar. De boom kreeg 240 stemmen en is daarmee op de negende plek geëindigd. Een lindeboom uit Limburg won de verkiezing.

SBNL Natuurfonds houdt elk jaar een verkiezing die onderdeel uitmaakt van de Europese 'Tree of the Year'-verkiezingen. Ongeveer twee maanden lang kon er gestemd worden. Uit alle 125 inzendingen selecteerde een vakjury per provincie één boom. Voor Flevoland werd dat de boom in het Horsterwold.

De circa 50 jaar oude populier staat als enige loofboom tussen de naaldbomen en dat is volgens de jury een unicum. Verder werd de boom geselecteerd vanwege de markante verschijning en omdat dit exemplaar geliefd is onder de Zeewoldenaren.

Boom van het jaar staat niet in Horsterwold

De inzender van de Koningsboom, Liesbeth Hunink, zei eerder erg onder de indruk te zijn van de populier. "Het is één van de eerste bomen die is geplant in het bos en hij staat hier nog steeds, als enige populier tussen de sparren", vertelde zij enthousiast. "De boom heeft een grote aantrekkingskracht. Hij valt meteen op als je langsloopt."

Winnaar in Limburg
Een ruim 150 jaar oude lindeboom in het Limburgse Maasniel heeft de verkiezing gewonnen. Met de overwinning dingt de linde namens Nederland mee naar de titel van Europese boom van het jaar, waarvoor de verkiezing volgend jaar wordt gehouden. De Europese verkiezing 'Tree of the Year' bestaat sinds 2011 en wordt jaarlijks georganiseerd. In totaal dingen bomen uit zestien Europese landen mee.

Dit is een bericht van Omroep Flevoland in het kader van de samenwerking tussen de omroepen.

Deel dit bericht via socialemedia of WhatsApp
Advertentie