Zeewolde

Eten over in Zeewolde’: deel het!

Ze zijn actueel: de voedselkastjes, boodschappenkastjes, solidariteitskastjes, of hoe je ze ook noemen wilt. Het is een vorm van hulpverlening die in dit tijdsgewricht voorziet in een breed gevoelde behoefte. Toch werd in Zeewolde al in 2014 een soortgelijk initiatief genomen met de Facebookgroep ‘Eten over in Zeewolde’.

De Facebookgroep werd in 2014 opgezet met de bedoeling elkaar op de hoogte te brengen van ‘iets teveel eten gemaakt’ of ‘onverwacht minder gasten aan tafel’, kortom: “Ik heb eten over. Wie kan ik er blij mee maken?” Het functioneerde, maar het enthousiasme van het eerste uur verwaterde ietwat in de loop van jaren. Een nieuwe beheerder/moderator blies de groep in 2021 nieuw leven in, zodanig zelfs dat nu sprake is van een actieve en levendige groep met 775 leden.

Eten over in Zeewolde’: deel het!

“Ik hoef niet met naam en toenaam in de krant”, zegt de nieuwe groepsbeheerder, “want het gaat natuurlijk niet om mij, maar om wat we doen: zorgen dat voedsel niet verspild wordt, en tegelijk een helpende hand toesteken waar dat nodig is.” Is de groep dan niet een soort ‘concurrent’ van de voedselkastjes die de laatste tijd zo in het nieuws zijn? “Beslist niet! Sterker nog: een paar adressen van de voedselkastjes zijn onlangs juist lid geworden van ‘Eten over in Zeewolde’, om daar het kastje te promoten en af en toe een update te plaatsen van de actuele voorraad. We houden daarnaast ook contact met de voedselbank, want ook daar is soms iets over, bijvoorbeeld wanneer een pakket niet wordt opgehaald. Via de contacten van de groep krijgt het dan toch bijtijds een nuttige en welkome bestemming.”

De Facebookgroep en de kastjes werken samen onder een veelzeggend motto: ‘Pak wat je nodig hebt, geef wat je kunt missen’, om jezelf en anderen te helpen en verspilling te voorkomen. Dat geeft aan hoe breed het open staat: laat weten of je iets te geven hebt, maar ook als je iets nodig hebt. Iedereen is welkom. De facebookgroep richt zich daarbij op voedingsmiddelen in de breedste zin. “Diervoeding valt er ook onder; dat is ook voeding”, vindt de beheerder. De boodschappenkastjes gaan iets verder richting ‘de gewone dagelijkse behoeften’, maar in alle gevallen gaat het om een gezamenlijk doel: wat gemist kan worden, ‘over’ is, een bestemming geven, helpen waar het nodig is. “Ook belangrijk”, besluit de beheerder, “wie niet in de gelegenheid of in staat is zelf boodschappen te brengen komen we tegemoet: een kwestie van even contact opnemen en het wordt gehaald. Met dank aan de welwillende gever!”

In Zeewolde zijn, naast het solidariteitskastje op de Eekhoornbos 39, voedsel- en boodschappenkastjes te vinden op de adressen Coulisse 45, Twickel 39 en Hoornseweg 28. De facebookgroep ‘Eten over in Zeewolde’ verwelkomt graag nieuwe leden, via https://www.facebook.com/groups/553356271436809.

Bron: Jelle Stellingwerf - Zeewolde actueel https://www.zeewolde-actueel.nl/nieuws/zorg-en-welzijn/273428/eten-over-in-zeewolde-deel-het-

Advertentie