Zeewolde

Gemeente Zeewolde en Woonpalet vergeven geveltuintje

Op donderdag 9 juni werd officieel het geveltuintje aan Flevoweg 26 geopend.

Dit werd symbolisch gedaan door wethouder Ewout Suithoff (o.a. duurzaamheid en volkshuisvesting) die een leistenen bordje overhandigde aan Kirsten Ketelaar en Wilke Seinhorst. De gravure in het bordje: 'Dit geveltuintje is geschonken door Gemeente Zeewolde en Woonpalet.'

Gemeente Zeewolde en Woonpalet vergeven geveltuintje
Foto: Deen Guldemond

In december 2021 tekenden Huurdersbelangen Zeewolde, Gemeente Zeewolde en Woonpalet de prestatieafspraken. In dat document liggen de afspraken vast waarvoor de partijen zich gezamenlijk inspannen. Eén van die afspraken luidt: Gemeente en Woonpalet zien een gezamenlijke verantwoordelijkheid met betrekking tot klimaat, zoals hittestress tegengaan en hevige regenval. In dat kader besloten de partijen een geveltuintje te vergeven aan één van de huurders van Woonpalet. Want tegels vervangen door planten vergroent een buurt. Het maakt deze beter bestand tegen hoosbuien, draagt bij aan het verminderen van hittestress en maakt een buurt aantrekkelijker voor vogels, vlinders en andere insecten.

De keuze viel op de Verloskundigenpraktijk. Deze ligt in het centrum van Zeewolde en van alle wijken in Zeewolde is het centrum het meest versteend. De verloskundigen kregen het geveltuintje aangeboden, indien zij het onderhoud voor hun rekening wilden nemen. 'Jazeker' was hun antwoord!

Hoveniersbedrijf GildenGroen deed een mooi voorstel voor de beplanting. Hoog en laag, bladhoudend en bladverliezend, van de Toscaanse Jasmijn tot alliumbollen tot de Clematis Montana Rubens. En dat alles in de toepasselijke, vrolijke kleurstelling roze, wit en blauw.

Al met al is het geveltuintje een mooi voorbeeld van hoe je - door gezamenlijk kleine stappen te zetten - kunt werken aan grote doelen. Een groen en klimaatadaptief Zeewolde.

Advertentie