De rat was een 150 kV onderstation nabij hoogspanningsmasten in de polder bij Zeewolde binnengedrongen en had daar secondenlang 10.000 Volt ervaren. Het knaagdier was op slag dood en beschadigde een schakelaar waardoor veiligheidsmechanismen geactiveerd werden en de storing ontstond. Delen van de schakelaar bleken gesmolten en zaten onder het roet van de in een steekvlam verschroeide rattenvacht. Netbeheerder Qirion stelde een omleiding in zodat de storing rond kwart voor elf verholpen was. De rat werd officieel overgedragen aan het Rotterdamse museum.
Verdwenen vacht
In het museum werd vastgesteld het onfortuinlijke beestje een jong vrouwtje van de bruine rat (Rattus norvegicus) was. Doordat het dier lang contact maakte met stroomvoerende delen is de vacht vrijwel volledig verdwenen en zijn de organen en spieren deels gekookt. Bovendien zat het rattenlijkje stevig vastgeplakt aan de grondplaat van de schakeleenheid.
De ‘Geschokte rat’ toont aan hoe mens en dier op onverwachte wijze in botsing kunnen komen, ook in verstedelijkt gebied en vormt daarmee een fijne aanvulling voor de tentoonstelling Dode Dieren met een Verhaal. Het incident op 11 januari 2020 bleek overigens niet eenmalig te zijn: op 5 en 24 februari veroorzaakten andere ratten dezelfde problemen in het stroomstation.
Dieren die stroomstoringen veroorzaken, rukken op in de collectie Dode Dieren met een Verhaal. Het begon met de steenmarter die de deeltjesversneller van CERN platlegde, gevolgd door een soortgenoot die iets dergelijks in Groningen veroorzaakte. Daarna veroverde de duif die overal in Friesland de straatverlichting doofde een plaats in de eregalerij.
Met bijzondere dank aan: Natuurhistorisch Museum Rotterdam
Foto: Bruine rat (Rattus Norvegicus)