Zeewolde

‘Het respect is bij jongeren ver te zoeken’

Politici en vertegenwoordigers van verschillende ondernemingen en verenigingen hebben dinsdagavond om de tafel gezeten om “de jongerenproblematiek” in Zeewolde beter te lijf te gaan. “Wij merkten uit onze eigen omgevingswereld dat jongeren veel aandacht nodig hebben”, legde mede-initiatiefnemer Samantha de Vries uit. Marin Jongetjes (straathoekwerker): “Heel veel aandacht, daar begint het mee.”

Samantha de Vries (Leefbaar Zeewolde) had samen met haar collega-raadsleden Samee Sabur (D66), Femke van Wijk (ChristenUnie), Martijn Wortman (VVD) en Tom Zonneveld (Leefbaar Zeewolde) vele organisaties aangeschreven om mee te komen praten.

‘Het respect is bij jongeren ver te zoeken’

“We hadden wel 38 organisaties die we uit konden nodigen, dus we sorteerden ze op thema en behandelden deze avond het uitgaansleven (vertegenwoordigd door horecaeigenaren), het sociaal domein (vertegenwoordigd door jongerenwerkers) en de dagelijks gang van de jongeren (vertegenwoordigd door een schooldirecteur).”

De 27 gesprekspartners trokken met elkaar de conclusie dat de wereld écht veranderd is. “Het respect is bij jongeren ver te zoeken”, merkte Marnix Overkamp (voorzitter Groene Schuur) op. Remon Brink (locatiedirecteur RSG Levant): “Jongeren worden tegenwoordig opgevoed als gelijkwaardig gesprekspartner, hebben dus overal een mening over en gaan ook graag de discussie aan.” Op momenten dat daar de tijd niet voor is en (externe) deurwachters ze dan vriendelijk doch dringend verzoeken weg te gaan, wil dat nog weleens tot confrontaties leiden. “Daarbij bestaat een ernstig vermoeden van drugsgebruik”, zeiden meerdere aanwezigen.

Wethouder Erik van de Beld merkte “dat iedereen het probleem erkent en herkent, dat we er allemaal aan willen werken en dat we allemaal ook stukjes van de oplossing hebben. Maar als we dat samen gaan doen, zal het krachtiger worden.”

Er werd onder meer gesproken over de mogelijkheden en onmogelijkheden van het instellen van een zogeheten zwarte lijst voor de horeca. Diverse horecaondernemers stelden voor een overlastgevende bezoeker op zo’n lijst te willen plaatsen waardoor hem/haar voor een bepaalde periode de toegang tot alle horeca in het dorp geweigerd kan worden. “Maar dan zul je zien dat een zestienjarige die zich even daarvoor misdragen heeft in of rond een kroeg ook niet meer met zijn/haar ouders uit eten kan”, besefte Auke de Vries.

Marnix Overkamp is “verbaasd” over wat hij de afgelopen jaren om zich ziet gebeuren. “Toch is Zeewolde een relatief klein dorp, dus je hebt ook te maken met dezelfde mensen. En we moeten samen kijken: Hoe houden we het voor iedereen veilig. Om die reden was het belangrijk om aan te sluiten bij andere doelgroepen die ook jongeren over de vloer krijgen.” Wethouder Van de Beld wil “heel graag inzetten op het met elkaar actief dingen doen. Want je kunt wel zeggen dat jongeren dit en dit niet mogen, maar je moet ook een alternatief bieden. Er wordt al veel gedaan, maar misschien is het goed om daar nog een schepje bovenop te doen. Dan denk ik aan bewegen, sporten; de verveling wegkrijgen.”

Samantha de Vries: “We gaan eerst even kijken of we al deze informatie kunnen bundelen en vervolgens brainstormen over de vraag of we er actiepunten van kunnen maken of dat we andere dingen moeten doen.”

Advertentie