Zeewolde

Is er nog wel voldoende drinkwater? "Wees wijs met water"

Het zijn zomerse dagen, waarbij we met elkaar lekker genieten en veel buiten zijn. Ook sproeien we vaker de tuin en vullen we zwembadjes met kraanwater. Iets wat vanzelfsprekend is, maar is dit wel zo? 

Ondanks dat er in het eerste deel van 2023 veel regen is gevallen, bereiden de waterleiding maatschappijen zich voor op watertekorten. De afgelopen weken heeft het niet of nauwelijks geregend, wat ervoor zorgt dat de watervoorraden niet verder worden aangevuld.  

Gemiddeld gebruiken wij in de zomer meer water waardoor er in warmere periodes meer pieken te zien zijn bij de waterleiding maatschappijen. Dit kan betekenen dat de huidige installaties en infrastructuur niet meer afdoende zouden kunnen zijn, omdat er niet meer water uit de grond gepompt mag worden.

Drinkwater komt uit zogenoemde grondwaterbronnen. In Zeewolde staat aan de Ossenkampweg een drinkwaterproductie locatie. Hier produceert Vitens drinkwater voor Flevoland, Gelderland en Utrecht. Doordat de behoefte stijgt is Vitens aan het kijken of men extra drinkwater kan winnen op een nieuwe locatie. Hierbij is Zeewolde één van de mogelijke locaties. Dit kan volgens het drinkwaterbedrijf nog wel zo’n 10 jaar op zich laten wachten alvorens dit gerealiseerd is.    

waterpomp station vitens in Zeewolde

De waterleiding maatschappij roept op om wijs om te gaan met water, en heeft de zomercampagne Wijs met drinkwater gestart. Op deze website geeft men diverse tips hoe je op een verstandige wijze om kunt gaan met drinkwater.

Kijk voor meer informatie op: https://www.vitens.nl/

Advertentie