Zeewolde

Storm en nu?

Zoals KNMI meldt wordt er code oranje afgegeven voor 9 februari.
Voor Flevoland zal dit tussen 19.00 en 22.00 uur zijn.

Storm en nu?

Het waait de hele dag hard, in de middag zijn er ook al rukwinden. Eind van de middag of begin van de avond trekt er een koufront over het land met flinke buien (regen, hagel, onweer). De drukverschillen lopen dan zó op dat met name de windstoten nog wat toe kunnen nemen. Dit koufront trekt van noord naar zuid over het land en zal aan het begin van de avond over Flevoland trekken. Hier geldt code oranje voor.

Mocht de storm echt serieus zijn, wat kunt u dan doen

(Bron: Rode Kruis)

Bijna 67% van de Nederlanders denkt geen risico te lopen bij storm. Toch zorgen fikse windstoten voor bijvoorbeeld rondvliegende spullen die schade en ongelukken kunnen veroorzaken. Het beste is om binnen te blijven. Daarnaast is het belangrijk om jezelf goed voor te bereiden:

• tuinmeubilair dat buiten staat kan je het beste opbergen. Net als losse potten of achtergebleven parasols.
• zorg dat rolluiken, markiezen en zonneschermen goed vastzitten en opgerold zijn;
• de schutting is een windvanger. Controleer of deze goed vast staat;
• haal je boodschappen vast in huis;
• sluit ramen en deuren goed.

Voertuig

Het is slim om je auto tijdens een storm uit de buurt van bomen te parkeren. Het liefst ook uit de buurt van daken waar dakpannen vanaf kunnen vliegen. Zet je fiets ergens stevig aan vast zodat deze niet kan wegwaaien of omvallen.

Zorg ook voor je buren

Met de tips hierboven zit jij er tijdens de storm veilig. Maar hoe staat het met je oude, alleenstaande buurvrouw? Als jij op pad gaat voor de boodschappen, vraag dan of je ook voor haar iets mee kunt nemen en check met de tips hierboven of ook zij goed voorbereid is tegen storm.

Toch naar buiten?

Soms is het onvermijdelijk en moet je echt de deur uit.

Ga je met de auto? Met deze tips vergroot je jouw veiligheid:
• Verminder je snelheid en vergroot de afstand met medeweggebruikers. Zo heb je meer tijd om te anticiperen op gevaarlijke situaties.
• Houd twee handen aan het stuur, maar verkramp niet. Zo reageer je het beste op windstoten die jouw auto opzij duwen.
• Vrachtwagens passeer je het beste zo rustig mogelijk, omdat jouw auto vaak reageert op de luwte van een truck.

Powerbank mee

Als je met het openbaar vervoer reist, houd dan rekening met langere reistijden en extra overstappen. Zorg er dus voor dat je wat extra’s te eten en drinken bij je hebt en dat je telefoon goed is opgeladen. Een powerbank kan je redding zijn, zodat je het thuisfront op de hoogte kunt houden van je vorderingen

Zondag krijgt het hele land vanaf de ochtend en eerste helft van de middag met zware windstoten van 75-100 km/u te maken vanwege storm Ciara.

Code Oranje bij windstoten van 100-120 km per uur

Vanaf de tweede helft van de middag neemt de wind verder toe en komen er in het noordwesten zeer zware windstoten van 100-120 km/u voor. Verder landinwaarts zijn pas in de avond zeer zware windstoten van 100-120 km/u mogelijk, vooral tijdens stevige buien. Voor deze zeer zware windstoten is code oranje van kracht. De wind komt uit het zuidwesten, in de loop van de avond uit het westen. Later op zondagavond en in de nacht naar maandag verdwijnen de zeer zware windstoten van 100-120 km/u, maar zware windstoten van 75-100 km/u houden waarschijnlijk nog een groot deel van maandag aan.

Op de website van de KNMI geven ze aan dat het zwaartepunt van de storm in Flevoland tussen 19.00 en 22.00 ligt, hiervoor is code oranje af gegeven. Daaromheen is het code geel.

Wat geeft de gemeente Zeewolde aan informatie

Tijdens zo'n storm zijn de bossen levensgevaarlijk. Blijf daar dus vandaan. Ook na de storm raden we af om het bos in te gaan. Loshangende takken kunnen dan nog uit de bomen vallen. Bij hevige regenval en storm krijgt de meldkamer honderden telefoontjes van inwoners die overlast of schade hebben.

Situaties die levensbedreigend zijn krijgen voorrang op andere hulpverzoeken. Medewerkers van de meldkamer die telefoontjes aannemen maken een snelle inschatting van het risico en kunnen daardoor niet iedereen volledig en uitgebreid te woord staan. Door drukte kan het langer duren voordat je de meldkamer kunt bereiken.

Bij acuut gevaar of spoed bel je het alarmnummer 112.

Zie het schema voor advies wat wanneer te bellen

Stormschade