Zeewolde

Meerderheid Raad lijkt zich uit te spreken voor komst datacentrum

De fractie PvdA/GroenLinks van Zeewolde is voor een wijziging van het bestemmingsplan van Trekkersveld 4, waardoor een belangrijke stap lijkt te zijn genomen voor de komst van het datacentrum van Meta, moederbedrijf van Facebook. De fractie had als enige nog niet kenbaar gemaakt waar het op zou stemmen en heeft waarschijnlijk de beslissende stem. De fracties moeten op dit moment nog een definitieve stem uitbrengen.

Archieffoto

“Dit is een ontzettend lastig besluit voor PvdA/GroenLinks”, zei Yvonne van Bruggen tijdens de eerste spreek ronde in de raadsvergadering. Ze gaf aan kritisch bevraagd te zijn door lokale leden die onder andere bedenkingen hebben over het hoge energiebeslag door het datacentrum en de energieschaarste. Maar ze zei ook dat zij het besluit uiteindelijk moet nemen: “Raadsleden beslissen zonder last of ruggespraak. En wij zullen dan ook instemmen met het bestemmingsplan.”

Van Bruggen denkt dat de restwarmte van het datacentrum een “uitstekende bijdrage kan leveren” aan opgave door de klimaatverandering. Ze is te spreken over de afspraken die met Meta zijn gemaakt daarover, dat was voor haar beslissend.

Als de Raad instemt zorgt dat er niet voor dat het datacentrum er direct komt. In dit artikel leggen we dat uit.

Advertentie