"Onverwachts snel, maar ik ben wel superblij", zegt Tom Zonneveld (fractievoorzitter Leefbaar Zeewolde) in een eerste reactie. "Ik had eerlijk gezegd verwacht dat Meta hiermee zou wachten en de gemeente of de landelijke overheid de stekker eruit zou moeten trekken. Maar ik ben blij dat zij nu deze keuze gemaakt hebben." Ook Tamara Baas (fractievoorzitter ChristenUnie) spreekt van "verheugend nieuws" en zegt ook: "Dit voelt wel rechtvaardig. Nu kan het gewoon gaan in de goede volgorde; nu kan de Rijksoverheid gewoon beleid maken en kunnen dit soort enorme ontwikkelingen gaan op de manier zoals ze moeten gaan. En dan moet je het niet bij een gemeente neerleggen, die alleen over bestemmingsplannen beslist."
Feest
"Staat dit zwart op wit?", vraagt Susan Schaap (Stichting Datatruc Zeewolde) graag nog even ter verduidelijking. "Dan is dit het mooiste nieuws dat ik in het afgelopen half jaar heb gehoord." Reden voor een feestje, vindt Schaap. "We gaan nu een crowdfundingsactie opzetten om een heel groot feest in het dorp te kunnen houden." Schaap had al die tijd al wel de hoop dat Meta "door de weerstand die zowel lokaal als landelijk ontstaan is, tot bezinning zou komen en uiteindelijk zelf de stekker eruit zou trekken. Maar dat ze dat ook zouden doen...... Dat zag ik niet als reële optie, omdat er zoveel geld mee gemoeid is."
Op 16 december 2021 stemde de gemeenteraad van Zeewolde in met de aanpassing van het bestemmingsplan. Daarmee leek de weg voor de komst van een hyperscale datacenter naar Zeewolde een stap dichterbij. Zowel lokaal als landelijk was er veel weerstand tegen de mogelijke komst van Meta. De Eerste Kamer had het kabinet middels een motie zelfs opgedragen om de mogelijke verkoopplannen van tachtig hectare grond in Zeewolde ten behoeve van een hyperscale datacenter voor Meta op te schorten tot het moment dat er een kabinetsvisie op de vestiging van datacenters gereed is om met het parlement te bespreken.
Meta had een deel van de benodigde grond al aangekocht, maar circa tachtig hectare was nog in handen van het Rijksvastgoedbedrijf. Het Rijksvastgoedbedrijf stelde extra voorwaarden aan de plannen van Meta alvorens men de grond zou kunnen aankopen. Aan die extra voorwaarden voldeed Meta niet volgens onderzoeksbureau TNO.
Plannen
Door deze plotwending is de vervolgvraag wat er nu met Trekkersveld 4 gaat gebeuren. Na de wijziging van het bestemmingsplan werd 166 hectare gereserveerd voor het datacenter en bleef er 35 hectare over van 'eigen gebruik'. "Ik verwacht dat het Zeewoldense deel gewoon door zal gaan", zegt Zonneveld. Baas: "Daar zijn in het coalitieakkoord ook al wel plannen voor gemaakt, maar dat gebeurt dan wel in samenspraak met de omgeving." En die 166 hectare? "Daarvan is een deel natuurlijk 'gewoon' in bezit van Meta", weet Baas. "Dus ik ben heel benieuwd."