Oorlogsmonument in Zeewolde

Oude propeller van een Engelse Lancaster van de Royal Air Force

Op 5 mei zal er in Zeewolde een uniek oorlogsmonument worden onthuld. Het initiatief hiervoor ligt bij Cees Steijger. “Het monument komt aan de Kastanjelaan aan het voetpad van OBS Wetering naar de Verbeelding” aldus Cees Steijger.  Vlak achter de Verbeelding is een B17 bommenwerper neergestort maar ook bij het Erkemederstrand en bij de Ossenkampweg zijn vliegtuigen neergestort waarbij slachtoffers gevallen zijn. Dit monument moet de omgekomen Britse en Amerikaanse vliegers uit de Tweede Wereldoorlog gedenken.

Het monument is een reconstructie op basis van een oude propeller van een Engelse Lancaster van de Royal Air Force. Het monument moet vier meter breed en drie meter hoog worden. Daar komen dan de namen op te staan van de Amerikaanse en Britse piloten die in Zeewolde zijn omgekomen.

Propeller

Uitgangspunt voor het monument is een origineel propellerblad uit WW2 (van een Lancaster) die Cees Steijger op de vliegbasis Woensdrecht heeft opgehaald bij Majoor Bart Aalberts, stafofficier vliegtuigberging. De propeller is door de Luchtmacht in bruikleen gegeven aan de gemeente Zeewolde.  Het blad is afkomstig van een Avro  Lancaster III -bommenwerper van het 100e Squadron van de Royal Air Force die in 2017 in Ridderkerk werd geborgen. 

Oorspronkelijk had Cees Steijger graag de originele propeller van de B17 Crazy Horse willen gebruiken, die in Zeewolde was neergestort maar deze staat in een museum in Arizona (Amerika).

Fietsroute

Naast de onthulling van het monument bij de Verbeelding zal ook een fietsroute worden onthult. Het monument is het startpunt van deze fietsroute die je langs de locaties leid van vliegtuigen die zijn gecrasht. Stichting Ongeland zal op die plekken herdenkingspalen plaatsen met informatieborden. Deze laatste zijn gemaakt door Concern voor werk uit Lelystad.

Crazy Horse

Naast het initiatief van het vliegers monument is Cees Steijger ook schrijver van het boek B17- Crazy Horse. Hiervoor heeft hij verschillende mensen gezocht om te vertellen over ervaringen, ook in Duitsland. Dit boek gaat niet alleen over de lotgevallen van de B-17 Crazy Horse. Het beschrijft vooral ook de ontwikkelingen in de eerste jaren van Amerikaanse luchtmacht in Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het boek komt dit voorjaar uit.

Familie

Cees Steijger heeft voor de onthulling van het vliegers monument ook familie uitgenodigd van een Amerikaanse vlieger die met een jachtvliegtuig is neergestort nabij de Ossenkampweg. Het lichaam van die man is echter nooit gevonden.

Crowdfunding

Om alles te bekostigen is Cees Steijger een crowdfunding actie gestart. Met name de kosten voor het verblijf van de familie uit Amerika kosten geld evenals een deel van de kosten voor het monument. Cees Steijger hoopt dan ook op de vrijgevigheid van de mensen opdat wij nooit die mensen mogen vergeten die hebben gevochten voor onze vrijheid.

Advertentie